23 juli 2024

“NASA-wetenschapper is spion van China”

Langley Research Center

Het Langley Research Center in Hampton, Virginia is het centrum van de NASA voor aeronautisch onderzoek. Credit: NASA

Het lijkt wel een scene uit een James Bond-film. Een Chinese wetenschapper die werkzaam is bij het Langley Research Facility van de NASA, is uit een vliegtuig geplukt dat klaar stond om te vertrekken richting China. De FBI beschuldigt de man, Bo Jiang, van het smokkelen van vertrouwelijke documenten richting China.

Volgens FBI is de man zaterdag gearresteerd, op het moment dat hij abrubt de Verenigde Staten wou verlaten met een enkeltje-China. Bij zijn arrestatie werd hem gevraagd wat voor elektronica hij op zak had. Hij verklaarde een mobiele telefoon, een geheugenstick, een externe harde schijf en een laptop bij zich te dragen. Hij zweeg echter over een tweede harde schijf, een tweede laptop en een SIM-kaart.

Bo Jiant is direct beschuldigd van meineed tegenover federale agenten, maar daar zou een veel ernstiger beschuldiging bij kunnen komen: spionage. Hoewel de inhoud van de gegevensdragers nog niet bekend is, heeft Jiang vaker gevoelige informatie meegenomen naar China.

De FBI heeft verklaard dat het niet om een incident gaat. De Chinezen hebben namelijk het meest uitgebreide spionageprogramma in Washington dat er ooit is geweest. Volgens de FBI valt de KGB in het niet bij de Chinezen.

Share

Comments

  1. m,demminkjes zegt

    Propaganda van de Amerikanen

Speak Your Mind

*