25 januari 2020

Mogelijk rotsvernis aangetroffen op Mars – herkomst zou biologisch kunnen zijn

Mars rocks blasted with laser

This dual image of a Martian rock taken by the ChemCam instrument aboard the Curiosity rover shows a rock at the “Rocknest” area on Mars before it was interrogated with ChemCam’s high-powered laser (left) and after interrogation by 600 laser blasts (right). The crosshairs in the darkened portion of the image at right shows where the laser beam penetrated to a depth of at least 1 mm as a result of the repeated shots. The ChemCam laser vaporizes a small amount of material that can be read by a spectrometer to determine the target’s composition.

Gegevens die zijn verzameld door het ChemCham-instrument aan boord van de Marsrover Curiosity, hebben uitgewezen dat veel Marsrotsen bedekt zijn met een laagje “rotsvernis”. Op aarde kan zo’n zwart laagje gevormd worden door micro-organismen, maar rotsvernis kan ook een niet-biologische oorsprong hebben.

Het ChemCam instrument gebruikt een extreem krachtige laser om een stukje rots te verdampen. Vervolgens kan de chemische samenstelling van de dampwolk bepaalt worden door een spectrometer. De zeer accurate laser kan vijf lasterpulsen tegelijk afvuren, waardoor de rots uitgebreid bestudeerd kan worden. Bij sommige rotsen wordt hetzelfde punt wel 30 tot 50 keer beschoten, terwijl

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.