24 juli 2024

Is NWA 7325 een meteoriet van Mercurius?

nwa_7325_header

Credit: Stefan Ralew / sr-meteorites.de

Gisteren werd op de 44e Lunar and Planetary Science Conference (LPSC 2013) in de Woodlands in Texas (VS) een presentatie gegeven door Anthony Irving en die ging over de meteoriet genaamd NWA 7325 – de naam komt van Noord-West Afrika, hierboven zie je ‘m (hier in megaversie). De vraag was of deze meteoriet afkomstig is van Mercurius, de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Als NWA 7325 inderdaad van Mercurius afkomstig is, dan is ‘ie uniek, want zo’n meteoriet hebben we nooit eerder gevonden. En je snapt dat Irving van mening is dat NWA 7325 inderdaad van Mercurius afkomstig is. Van de maan en Mars hebben we al wel meteorieten gevonden, die allemaal ontstonden nadat een object op de maan of Mars insloeg en door de geringe zwaartekracht het puin van die inslag de ruimte in werd geslingerd en dat puin na miljoenen jaren als meteoriet op aarde insloeg. Bij Mercurius schijnt dat een stuk lastiger te zijn, want de planeet ligt veel verder weg van de aarde en is ook zeer dichtbij de zon gelegen. Een object als een planetoïde of komeet moet dan ook met een enorme vaart inslaan, wil het puin  de binnenste regionen van het zonnestelsel verlaten en richting aarde vliegen. Maar Irving schat dat het best wel mee valt en dat het voor puin van Mercurius 23 keer lastiger is de aarde te bereiken dan voor puin van Mars. Van de Rode Planeet Mars zijn inmiddels zo’n 70 meteorieten op aarde gevonden, dus de rekensom leert al gauw dat je dan dus ongeveer drie meteorieten van Mercurius zou moeten hebben gevonden. En NWA 7325 is er dus eentje van. De beschrijving van de chemische samenstelling van deze steen laat ik maar even voor wat het is (zie de bron of die presentatie), maar interessant is natuurlijk het idee dat dit inderdaad een stuk steen is dat afkomstig is van de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Wordt vast en zeker vervolgd. Eh… even iets anders: hoe zit het met meteorieten afkomstig van Venus? Ik heb daar eerlijk gezegd nooit van gehoord, maar gezien de dikte van de atmosfeer van Venus denk ik dat geen enkele inslag op die planeet – die qua omvang en massa op de aarde lijkt – er in slaagt om puin  in de ruimte te krijgen. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

 1. Het zal wel weer een domme vraag zijn maar hoe kunnen ze nu met zekerheid vast stellen
  dat die meteoriet van Mercurius Komt ??

  • Goh Mardi, wat kan jij domme vragen stellen zeg. Nee, grapje! Goede vraag juist. De bron zegt wel iets over de argumentatie van Irving om te kunnen bepalen of deze meteoriet van Mercurius is, maar niet veel: “Essentially, Irving’s argument boiled down to: this meteorite is from a planet-sized body, but not from any of the planet-sized bodies that we know we have meteorites from. Mercury is the only planet-sized rocky body left in the solar system that we don’t know of any meteorites from yet. So either NWA 7325 is from Mercury or it’s from some since-destroyed biggish protoplanet from which we don’t have any other meteorites.”
   Ik denk dat het vooral die chemische samenstelling van de meteoriet is, die z’n oorsprong verraad en die als een soort van kosmische vingerafdrukken een herkenbaar signaal aan de onderzoeker afgeeft.

 2. Ze weten het ook niet met volkomen zekerheid (in de introductie van het artikel beginnen ze met toe te geven dat hun eerdere claim dat een bepaalde klasse meteorieten van mercurius afkomstig zou zijn niet correct was), maar ze vermoeden het op basis van de combinatie van ratios tussen bepaalde isotopen van zuurstof en de chemische samenstelling.
  Die specifieke combinatie van zuurstofisotopen komt alleen voor bij een bepaalde groep meteorieten, nl. de ureilites, maar die bestaan nou juist weer uit een totaal andere combinatie van mineralen en komen dus van een andere bron. De mineralen/elementen in NWA 7325 zijn wel in overeenstemming met wat men denkt dat er aan het oppervlakte van mercurius te vinden is. Maar de auteurs schrijven zelf ook al dat alleen het testen van een autentiek monster van mercurius uiteindelijk uitsluitsel kan geven.

Speak Your Mind

*