30 mei 2024

Oostkust VS opgeschrikt door vuurbal

east coast meteor

Credit: IMO

De oostkust van de Verenigde Staten is gisteravond opgeschrikt door een heldere vuurbal, die zelf in New York City de stadslichten compleet overstraalde. De vuurbal was zichtbaar van Florida tot New England en leidde tot veel activiteit op sociale media, zoals Twitter en Facebook.

De eerste meldingen kwamen binnen om 8 uur ’s avonds lokale tijd en een kwartier later had de American Meteor Society al 500 ooggetuigenverslagen verzameld. In Boston, New York en Washington werd Twitter overspoeld door meteoren-meldingen. Het object was niet alleen langs de kust zichtbaar: zelfs in Ohio zijn meldingen binnengekomen.

Vuurballen komen bijna dagelijks voor en worden meestal veroorzaakt door kleine ruimtestenen (ter grootte van een basketbal) die in de dampkring uiteenvallen. Op 15 februari ontplofte een meteoor ter grootte van een bus boven de Russische stad Tsjeljabinsk, waardoor veel schade is veroorzaakt en 1500 mensen gewond zijn geraakt. Een dergelijke gebeurtenis is (gelukkig) bijzonder zeldzaam.

http://www.youtube.com/watch?v=8Rri3J3mvMU

Share

Speak Your Mind

*