14 juni 2024

COBE, WMAP, Planck: scherp, scherper, scherpst

vergelijking

Credit: NASA/ESA/COBE-, WMAP and Planck Collaborations

Deze week werden de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek dat de Europese Planck sonde vanuit het L2 Lagrangepunt – 1,5 miljoen km verwijderd van de aarde – heeft gedaan aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling, de straling bestaande uit fotonen, die zo’n 380.000 jaar na de oerknal vrijkwamen van de protonen en electronen. Die kosmische achtergrond, op z’n Engels als de CMB afgekort, is tussen 1990 en nu door drie sondes bestudeerd, eerst door COBE (COsmic Background Explorer), toen door WMAP (de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) en nu dus door Planck, die genoemd is naar de Europese natuurkundige Max Planck. Bij de presentatie van de nieuwste resultaten werd duidelijk dat Planck een veel betere resolutie heeft dan WMAP en die had weer een betere resolutie dan COBE. Dat verschil werd in beeld gebracht door bovenstaande vergelijking. Ik heb de volledige foto’s van de CMB van COBE, WMAP en Planck even onder elkaar gezet en dan krijg je de volgende vergelijking:

vergelijking1

Credit: NASA/ESA/COBE-, WMAP and Planck Collaborations

Wowie, da’s best wel een verschil, nietwaar? De CMB is tamelijk abstracte kost, dus om de verbetering in de resolutie te laten zien is de volgende vergelijking wellicht beter, die ik vandaag ergens tegenkwam:

cobe_wmap_planck

Credit: NASA/ESA/COBE-, WMAP and Planck Collaborations

Ook grappig, nietwaar? Tenslotte nog even een erg overzichtelijke infografiek over de CMB:

Find out how cosmic microwave background radiation reveals the secrets of the universe in this SPACE.com Infographic.

Credit; Karl Tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Share

Speak Your Mind

*