19 april 2024

Even ’telefoneren’ met Copernicus

Het mag bekend zijn dat de digitale revolutie de astrofotografie, zowel bij de profs als de amateurs, de kwaliteit van astrofoto’s een enorme sprong vooruit heeft laten maken. De Maan gaan we tegenwoordig te lijf met een gevoelige webcam of astrocamera. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet met de camera aansturen met een laptop. De belichting en versterking kiezen we zorgvuldig door naar het histogram te kijken. Via het scherm van de laptop moet je geconcentreerd scherpstellen. Naderhand maak je van het filmpje een foto door de beste opnames met specialistische software te stacken (stapelen) en te verscherpen met wavelet- en/of deconvolutie technieken.Maar het kan ook anders. En wel dankzij een andere tak van de digitale revolutie. Afgelopen donderdag was er waarneemavond bij vereniging Christiaan Huygens. De krater Copernicus was prachtig zichtbaar. Peter Boot wilde dat mooie beeld wel vasthouden en hield zijn slimme telefoon, een Samsung Galaxy Nexus, simpelweg achter het oculair en nam een snap-shot. Dit heet afocaal fotograferen en het resultaat vind ik verbluffend. Toen Peter me de foto op zijn telefoon liet zien dacht ik eerst dat hij me voor de gek hield en snel een foto van internet had afgeplukt. Maar hij liet me zien hoe hij de foto maakte en Peter kon het kunststukje makkelijk herhalen. Héé, ik kon het zelf ook met mijn eigen telefoon. Volautomatisch zonder één instelling te wijzigen. Zo zie je maar dat je zonder enige (extra) investering in apparatuur in een oogwenk een fantastische foto kan maken.Ja, zeg je misschien, maar dan moet ik toch minstens een telescoop voor hebben. Maar nee, zelfs dat hoeft niet. Je kunt bij Huygens door de telescoop komen kijken. Voor maar 7,50 euro ontvang je een jaar lang een sms als het helder is en de sterrenwacht open gaat. Kijk hier voor meer informatie.

IMG_20130321_223458

Hierboven zie je de snapshot van Peter. De ronding aan de onderkant is niet de rand van de Maan, maar de rand van het oculair. De foto is softwarematig iets beter te maken, maar ik toon expres de originele opname die niet is verscherpt of op andere manier nabewerkt (alleen een uitsnede gemaakt). Wonderbaarlijk nietwaar?

Share

Comments

  1. Inderdaad verbluffend goed dat je dit met je telescoop en een smartphone kunt doen. Heel goed gedaan hoor. En weet je dat het wellicht nog handiger kan? Tegenwoordig kan je voor je mobieltje ook speciale lenzen kopen om macro te fotograferen of om in te zoomen op ver weg staande objecten (bijvoorbeeld via telefoonlens.nl), dus binnenkort denk je misschien zo op straat, hé laat ik eens Copernicus op de maan fotograferen. 🙂

  2. Jan Heuser zegt

    Zeker verbluffend goed gelukte foto.

    Als ik dit zo zie, dan snap ik eigenlijk niet waarom wij altijd allemaal zo moeilijk zitten te doen met filpmjes maken met webcam, stacken, etc. Zitten we misschien nog te veel op de inmiddels ouderwetse en achterhaalde toer met onze webcam methodes?

    • Tja, met filmen en stacken krijg je wel nog scherpere foto’s met minder ruis. Ik denk dat je het moet vergelijken met gewone fotografie. Compactcamera’s zijn zo goed dat je er prachtige foto’s mee kunt maken. Wil je het beste, dan kom je bij een DSLR of systeemcamera uit.
      Hier is het: je kan blijkbaar met groot gemak details op de Maan vastleggen. Maar wil je het onderste uit de kan, dan is een astrocamera en stacken toch de beste methode.
      We gaan het ook eens proberen met Jupiter en Saturnus :-))

Speak Your Mind

*