17 juni 2024

De maan vertoont overeenkomsten met asteroïden

Moon Rocks and Vesta Meteorites

credit: NASA/GSFC/ASU/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Astronomen hebben ontdekt dat onze maan overeenkomsten vertoont met de grote asteroïden in het zonnestelsel. Het blijkt namelijk dat de maan en de asteroïde Vesta zo’n 4 miljard jaar geleden getroffen zijn door dezelfde populatie projectielen. Deze ontdekking bevestigd de theorie dat de gasplaneten zo’n 4 miljard jaar geleden van positie verschoven zijn, waardoor delen van de asteroïdengordel instabiel geworden zijn. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk bombardement van projectielen, de zogenaamde lunaire cataclysme of Late Zware Bombardement. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat niet alleen de binnenplaneten en hun manen getroffen zijn, maar ook de asteroïdengordel zelf. De maanstenen die zijn teruggebracht door de Apollo-astronauten zijn lang bestudeerd om de geschiedenis van bombardementen op de maan te achterhalen. Nu heeft men gebruik gemaakt van meteorieten om de geschiedenis van bombardementen in de asteroïdengordel te achterhalen. Hierbij is vooral gebruik gemaakt van howardiet- en eucriet-meteorieten, twee algemene soorten waarvan Vesta het moederlichaam is. In combinatie met computersimulaties hebben onderzoekers vastgesteld dat ook Vesta 4 miljard jaar geleden flink moet zijn toegetakeld.Dankzij dynamische modellen van de evolutie van de asteroïdengordel hebben astronomen de vermoedelijke bron van dit bombardement achterhaalt. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de asteroïdengordel 4 miljard jaar geleden veel massa is kwijtgeraakt, en dat deze ‘verloren’ massa met hoge snelheid in botsing is gekomen met zowel Vesta als de maan (en vermoedelijk ook met de binnenplaneten, hoewel bewijs hiervoor voor een groot deel is uitgewist door geologische processen). Bron: NASA.

Share

Comments

  1. dan hebben ons Maantje en het dwergje Vesta zeker in een pot met honing gehangen dat uitgerekend die 2 krenten in de asteroïdenpap het zo zwaar te verduren hebben gehad.
    maar blijf volhouden hoor, eens ja eens dan gaan ZE het weten, want er wordt toch niet stiekumpjes gedacht dat WIJ dat nog mee gaan maken hè ?

    • Olaf van Kooten zegt

      Nou, reken maar dat de aarde, Venus, Mercurius en Mars het even zwaar te verduren hebben gehad! Maar, op Mercurius na, is het bewijs hiervoor op de andere drie planeten uitgewist (niet veel kraters). Hiervoor zijn geologische processen verantwoordelijk, de drie planeten zijn minstens evenvaak geraakt als de maan en Vesta!

Speak Your Mind

*