29 maart 2024

Wervelstorm op Venus gedraagt zich onverklaarbaar

Als je op de planeet Venus zou zijn, hoe zou je stem daar dan klinken?

De atmosfeer van Venus roteert sneller dan de planeet zelf. Credit: NASA

Op Venus woedt al lange tijd een wervelstorm aan haar zuidpool. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat deze cycloon zeer chaotisch is en bovendien onverklaarbaar snel van vorm kan veranderen. Daarnaast bevindt het centrum van de storm, die zo’n 20 kilometer hoog kan worden, zich van hoogte tot hoogte op verschillende posities.

Wervelstormen zijn algemeen in het zonnestelsel, hoewel hun gedrag van planeet tot planeet kan verschillen. Venus is qua grootte en samenstelling vergelijkbaar met de aarde, maar is op andere gebieden compleet verschillend. Venus draait zeer traag rondom haar as, en bovendien in de ‘verkeerde’ richting – een dag op Venus duurt 243 aardse dagen! Verder heeft Venus een dikke kooldioxide-atmosfeer, met een luchtdruk aan het oppervlak van 90 keer de luchtdruk op aarde.

Dit alles resulteert in een super-broeikaseffect, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 450 graden Celsius. Op een hoogte van 45 en 70 kilometer bevindt zich een dichte laag van zwavelzuur-wolken, die met een snelheid van 360 km/u bewegen – dit wordt superrotatie genoemd, waarbij de atmosfeer veel sneller roteert dan de planeet zelf. De herkomst van dit effect is onbekend.

Aan de polen van Venus bevinden zich intense en (semi?-) permanente stormen, die dagelijks van vorm en grootte kunnen veranderen. Waarnemingen die verricht zijn met de Europese planeetverkenner Venus Express, hebben uitgewezen dat het centrum van de storm van hoogte tot hoogte van positie kan verschillen en dat deze verschillende centra allemaal met een snelheid van 55 km/u rond de pool zwerven.

De wervelstormen worden aangedreven door de superrotatie en kunnen de polen niet verlaten, aangezien ze door brede banden van koudere lucht op hun plaats worden gehouden. Het oog van de wervelstorm beslaat een gebied van 2200 bij 1400 kilometer. Ondanks vele jaren van waarnemingen, blijft het gedrag van de wervelstorm(en) onvoorspelbaar. Ook blijft de relatie tussen de cyclonen en de superrotatie vooralsnog een raadsel.

De South Polar Vortex van dag tot dag

De South Polar Vortex van dag tot dag. Credit: ESA/VIRTIS/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA/Universidad del País Vasco (I. Garate-Lopez)

Bron: ScienceDaily

Share

Comments

  1. een endoscopist likt de vingers erbij af.
    heel mooie plaatjes.
    en zo ongelooflijk intiem (*_*)

Speak Your Mind

*