16 april 2024

Video: hoe een instrument in de James Webb ruimtetelescoop wordt ingebouwd

JWST

Credit: Bobby Bradley/NASA

[Waarschuwing vooraf]: deze Astroblog bevat héél veel afkortingen, dus wees voorbereid. 😎

Technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en haar Canadese tegenhanger Canadian Space Agency (CSA) hebben onlangs in de ‘clean room’ van NASA’s Goddard Space Flight Center (GSFC) in Greenbelt (VS) twee instrumenten ingebouwd in het Integrated Science Instrument Module (ISIM) van de James Webb Space Telescope (JWST), de 8 miljard dollar kostende opvolger van de Hubble Space Telescope (HST), die ergens in 2018 moet worden gelanceerd. Hierboven zie je een 1:1 schaalmodel van de JWST, onlangs te bewonderen op South by South West (SXSW). De twee instrumenten die op 28 februari j.l. werden ingebouwd waren de Fine Guidance Sensor (FGS) en het Near-InfraRed Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) instrument, beiden gebouwd door de CSA. Het inbouwen van die FGS in de ISIM is gefilmd en dat hebben ze weer in een 32 seconden durende timelapse video gestopt, die je eventjes moet bekijken. De ISIM is die kooiconstructie rechts op de video, de FGS zit rechts op de balk, die wordt getakeld en die in de ISIM wordt ingebouwd. Kijk eerst, daarna volgen nog een zooitje andere interessante afkortingen.

De FGS is bedoeld om de JWST in de ruimte precies in de richting te laten kijken, waar ‘ie geacht wordt heen te kijken. Het moet de ruimtetelescoop stabiel maken en er voor zorgen dat de gemaakte foto’s stabiel zijn – niet onbelangrijk dus. Later dit jaar worden ook nog andere instrumenten ingebouwd in de ISIM, te weten het MIRI instrument,  de NIRCam en NIRSpec instrumenten. Wat dat zijn vertel ik je later wel. Hieronder nog een video, waarin je ziet hoe de FGS en NIRISS door de FedEx (nee, geen geintje) 30 juli 2012 bij het GSFC wordt afgeleverd.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Als ik al die mannetjes in de timelapse zo rond die telescoop zie staan niets te doen, kan volgens mij die telescoop ook wel voor 4 miljard gebouwd worden.
    Leuk filmpje.

  2. Dat noemen ze adviseurs. Die pakweg 25 adviseurs geven wijze raad aan de drie technici die de instrumenten aan elkaar moeten schroeven. Ja, zou zo de helft van het budget geschrapt kunnen worden, denk ik ook. 🙂

Speak Your Mind

*