29 maart 2024

NASA satelliet Swift heeft komeet ISON gespot

Komeet ISON op 30 januari, gefotografeerd met de UVOT van Swift.

Komeet ISON op 30 januari, gefotografeerd met de UVOT van Swift. De komeet stond toen in het sterrenbeeld Tweelingen en was met +15,7m 5000 keer zwakker dan wat met het blote oog zichtbaar is. Credit: 
NASA/Swift/D. Bodewits, UMCP

Sterrenkundigen van de Universiteit van Maryland at College Park (UMCP) en het Lowell Observatorium in de VS hebben met behulp van de Swift satelliet van de NASA, die in ultraviolet en optisch licht waarneemt, de komeet ISON bekeken en bestudeerd. Door twee maanden foto’s te maken met Swift’s Ultraviolet/Optical Telescope (UVOT) heeft men een inschatting kunnen maken van de grootte van de kern van komeet ISON. Eind dit jaar zou de komeet wel eens zeer helder kunnen worden en tot de helderste kometen van de afgelopen vijftig jaar behoren. Speciaal voor onderzoek aan komeet ISON heeft de NASA in februari een zogenaamd Comet ISON Observing Campaign (CIOC) opgezet. Met UVOT kan men het licht van de komeetkern zien dat uitgezonden wordt door het molecuul hydroxiel (OH), welke ontstaat als het water in de kern onder invloed van het UV-licht van de zon uiteenvalt in waterstof (H) en hydroxiel.

Route van de komeet aan de hemel komende maanden

Route van de komeet aan de hemel komende maanden. Credit: 
NASA’s Goddard Space Flight Center/Axel Mellinger

Op basis van de op 30 januari gemaakte waarnemingen aan komeet ISON kon men afleiden dat vanuit de kern per minuut 51.000 kg stof wordt uitgestoten. De hoeveelheid water was veel minder: 60 kg/m, pakweg vier keer zo veel als in een doodgewone sprinklerinstallatie wordt gesproeid. Toen Swift deze waarneming deed stond de komeet 604 miljoen km van ons vandaan en 740 miljoen km van de zon. Op basis van de hoeveelheid uitgestoten materiaal denken de sterrenkundigen dat de kern van komeet ISON ongeveer 5 km in diameter is. Op 28 november dit jaar zal die kern op slechts 1,2 miljoen km afstand z’n periheliumpassage langs de zon maken. Die passage is van groot belang voor het beantwoorden van de vraag ‘Will the comet sizzle or fizzle?’. Overleeft de kern dan kan de komeet uitgroeien tot een werkelijk heldere komeet, valt ‘ie echter uiteen dan zou het een drama á la de komeet Kohautek kunnen worden. Ter afsluiting hieronder nog een video, waarin je ziet hoe de uit de Oort wolk afkomstige komeet ISON richting het binnenste gedeelte van het zonnestelsel vliegt.

Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*