11 november 2024

De zomertijd is weer ingegaan

Credit: JuliusH/Pixabay

Voor de 36e keer sinds de invoering in Nederland in 1977 is de zomertijd vannacht ingegaan. Om 2 uur Midden-Europese (winter)tijd (MET) is de klok een uur vooruit gezet en was het 3 uur zomertijd (MEZT). Deze zal duren tot zondag 27 oktober, als we weer een uur terug gaan en de wintertijd weer start. Er wordt in de sterrenkunde nogal eens gerekend met de tijdzone UTC, dat is de “Gecoördineerde Universele Tijd”, in de meeste landen de basis voor de wettelijke/burgerlijke tijd. Om het allemaal om te rekenen: MEZT = MET + 1 uur = UTC + 2 uur. Dat die afkorting UTC eigenlijk een ‘compromis-afkorting’ van TUC en CUT is heb ik een poos geleden al beschreven, lees die blog er nog maar eens op na. En over de vermeende energiebezuiniging door de Zomertijd heb ik ook al een keertje betoogd dat dit niet juist is, hetgeen onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond.

zomertijd

Credit: Lectrr

Oók zou de zomertijd niet echt bevorderlijk zijn voor ons bio-ritme. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. De biologische klok heeft een vaste cyclus van ongeveer 24 uur en past zich in de zomerperiode niet aan. Daardoor slapen mensen in de zomermaanden minder en slechter. Het verstoorde slaap-waakritme verdwijnt pas weer na het beëindigen van de zomertijd. Er gaan ook stemmen op om het hele jaar door de zomertijd te hanteren, zoals sinds 2011 in Rusland gebeurt. Voordelen daarvan zijn dat er geen moeizame overschakelingen meer zijn, en dat toch de voordelen van de lange zomeravonden blijven. In de winter heeft ‘zomertijd’ het voordeel dat veel mensen vóór het duister thuiskomen, in plaats dat mensen in het donker van huis gaan en in het donker thuiskomen waardoor het gevoel ontstaat dat de zon zich de hele dag niet heeft laten zien. Het kleine beetje zonlicht bij thuiskomst zou al voldoende vitamine D kunnen leveren om een “Winterdip” te voorkomen. In februari en maart zijn de voordelen groter dan de nadelen omdat de zon in die maanden reeds 1 tot 2 uur eerder opkomt dan in december en januari. Een belangrijk nadeel is het feit dat het ’s ochtends dan zeer lang donker zou blijven (in Nederland zou het dan van medio december tot medio januari bijvoorbeeld tot – gemiddeld – 9:40 uur donker blijven in plaats van tot 8:40 uur). Deze nadelen hebben een klein effect, omdat in die periode de productiviteit al lager is ivm de feestdagen. Er zouden in de Nederlandse politiek al geruchten zijn geweest om in de volgende regeerperiode de zomer/wintertijd verschillen af te schaffen. Bron: Wikipedia (voor dat gedeelte over de tijd in Rusland).

Share

Comments

  1. JurgenK zegt
  2. Ja, dat heeft inderdaad weinig met zomertijd te maken, maar interessant is het zeker. Belooft wat als ze met die techniek CCD’s gaan maken. Bedankt voor de tip Jurgen.

Speak Your Mind

*