2 maart 2024

Hanny van Arkel vanavond in VPRO’s Tegenlicht

tegenlicht

Credit: VPRO

Hanny van Arkel – ontdekker van Hanny’s Voorwerp – is vanavond te zien in het informatieve programma Tegenlicht van de VPRO, om 22.15 uur op Nederland 2. Voor het onderdeel ‘Democratisering van de wetenschap en innovatie’ is Hanny onlangs geïnterviewd en dat wordt vanavond uitgezonden. Tegenlicht schenkt aandacht aan de steeds kleiner wordende scheiding tussen wetenschappers en geïnteresseerde burgers. Drie ontwikkelingen helpen die kloof te verkleinen. Door middel van burgerwetenschap (citizen science) helpen amateurs de wetenschap. Anderen analyseren zichzelf door data van lichaamsprocessen en gedragspatronen te verzamelen. Dit staat bekend als Quantified Self. Als gebruikers van een product actief betrokken zijn bij de verbetering ervan, dan noemen we dat user-innovation. Hanny is met haar inzet voor de Galaxy Zoo een lichtend voorbeeld van de eerste ontwikkeling. Kortom, vanavond allemaal kijken! Tegenlicht, mmmmmm… mooie naam in het kader van de strijd tegen lichtvervuiling. Bron: Tegenlicht.

Share

Comments

  1. Jan (H) zegt

    weet je het zeker? want ik kon het niet in de aankodiging terugvinden.

  2. Ik heb zo’n TV app met de gids en daar staat ‘ie gewoon in hoor. En die link naar de VPRO geeft het toch ook gewoon aan?

  3. Jan (H) zegt

    Dan zal het aan UPC liggen. Ik heb ’t in ieder geval ingesteld om op te nemen. Bedankt. 🙂

  4. Jan (B) zegt

    Gegroet Allen, Ik moet toegeven dat ik gisteren, toen ik hoopvol met bier ( 1 april!!!!!) en chips achter de kwelbuis zat te kijken naar dat bewuste tv-programma “Tegenlicht”…ik zeker in het begin niet echt begreep hoe “onze” Hanny in dit, overigens zeer boeiende en heerlijk “posimistische” verhaal paste……maar…na een stief kwartiertje was dat onbegrip ganz und geheel verdwenen omdat de essentie van dit programma lag in het beeld brengen van hoe het razendrap voortschreiden der (digitale) technologie ons…de mensheid in het geheel…. de afgelopen 100 jaar enorme onverwachte “zegeningen” heeft gebracht en nog veel meer goeds zal gaan brengen. Eén van die vele volkomen onverwachte “zegeningen” is dus dat je als “zomaar een schooljuf uit Heerlen” met dank aan dit rappe voortschreiden der (in dit specifieke geval…internet) techonologie…in no time kan verworden tot ontdekker c.q. naamgever van een nieuwe soort astronomisch object….in dit geval “Hanny’s voorwerp”…het eerste object op het lijstje van, als ik het goed heb, alweer een stuk of twintig vers ontdekte “Hanny’s voorwerpen”!! Maar goed….ik vond het een heel leuk programma en ik vond het ook heel leuk om, helemaal aan het eind, zeker zeven minuten lang dat overbekende en vriendelijke gezicht uit het zonnige zuiden in mijn huiskamertje te mogen bewonderen!! ofwel…zeer verantwoord “kijkvoer”en voor diegene die het dus nog nier gezien hebben…..KIJKEN!!!!!!!!!!!

Speak Your Mind

*