Site pictogram Astroblogs

Messier Maandag – M65, de eerste Messier-supernova van 2013

M65 1

Image credit: Chuck Greenberg, Scott Tucker, Adam Block, AURA, NSF, NOAO.

Welkom bij de volgende editie van Messier Maandag! Iedere week bespreken we een object uit de Messier-catalogus, een lijst van 110 deepsky-objecten die is opgesteld om verwarring met kometen te voorkomen.

Image credit: Tenho Tuomi, Saskatchewan, Canada.

Tot de meest algemene objecten in de Messier Catalogus behoren sterrenstelsels buiten onze Melkweg. Van de 110 Messier-objecten behoren er 40 tot deze categorie. Soms (gemiddeld één keer per eeuw) ontploft er een supernova in een standaard Melkweg-achtig sterrenstelsel. Hoewel we al 400 jaar geen supernova in ons eigen sterrenstelsel gezien hebben, hebben we inmiddels al 54 supernovae waargenomen in 25 van de 40 Messier-sterrenstelselsWel, sinds een week kun je daar nog een stelsel aan toevoegen: Messier 65. Je kunt ‘m op deze manier zelf vinden:

Image credit: Stellarium, via http://stellarium.org/.

Onder de Grote Beer bevindt zich het bekende sterrenbeeld Leeuw. De helderste ster van dit sterrenbeeld is Regulus. Als je vanaf deze ster een lijn trekt naar de (eveneens heldere) ster Denebola, dan kruis je de minder heldere ster Chertan. Vlakbij deze ster zou het zwakke spiraalstelsel M65 zichtbaar moeten zijn door een goede verrekijker, áls je weet waar je moet zoeken!

Image credit: Stellarium, via http://stellarium.org/.

Op een afstand van drie hemelgraden van de blauwe ster Chertan (en slechts één hemelgraad verwijdert van de ster 73 Leonis, die op een heldere nacht nog altijd met het blote oog zichtbaar is) zou je dit spiraalstelsel binnen een paar nachten moeten kunnen vinden.

Image credit: Gianluca Masi and the EU’s Virtual Telescope Project.

De heldere sterren die je ziet, bevinden zich in onze eigen Melkweg – de heldere, centrale kern en uitgerekte stofbanden van Messier 65 zijn echter duidelijk zichtbaar op bovenstaande opname. Mensen die in het bezit zijn van apparatuur met een groot hemelbereik, zullen zien dat Messier 65 deel uitmaakt van een groepje van drie nevelige objecten: het beroemde Leo Triplet, zoals zichtbaar is op onderstaande opname met een hemelbereik van 4,4 graden!

Image credit: ESO and Digitized Sky Survey 2.

Messier 65 is op bovenstaande opname het meest rechtse sterrenstelsel van het drietal, die duidelijk door de zwaartekracht aan elkaar verbonden zijn. Hoewel ze alledrie op een afstand van 35 miljoen lichtjaar staan, lijken ze elkaar nog niet te beinvloeden. Dit suggereert dat een mogelijke samensmelting pas miljarden jaren in de toekomst zal plaatsvinden – ongeveer zoals bij de Melkweg en Andromeda het geval zal zijn.Als je het drietal wat nader bekijkt, komt de ware pracht van de stelsels naar voren:

Image credit: ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Ack: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute.

Opvallend genoeg zijn Messier 65 en het andere heldere spiraalstelsel van het drietal, Messier 66, allebei ontdekt door Charles Messier himself op 1 maart 1780 – maar is het derde lid van het drietal (dat vrijwel even helder is) aan zijn aandacht ontsnapt!Het drietal wordt vaak gefotografeerd door amateur-astronomen, hetgeen resulteert in mooie plaatjes:

Image credit: Hunter Wilson, a.k.a. Hewholooks of Wikimedia Commons.

Foto’s van deze spectaculaire spiraalpracht zijn overal op het internet te vinden, waaronder op de website van Volker Wendel, die M65 in adembedemend detail heeft vastgelegd:

Image credit: Volker Wendel of http://www.spiegelteam.de/.

Alvin van LightBuckets heeft M65 en M66 waargenomen met zijn 20″-telescoop, waarbij een belichtingstijd van 18 uur (!) is gebruikt. Het resultaat is een absoluut meesterwerk:

Image credit: administrator/user Alvin of http://www.lightbuckets.com/.

Natuurlijk kan een professionele telescoop dit beter. Zoals gewoonlijk maakt Hubble de mooiste plaatjes van een sterrenstelsel – ondanks het feit dat onderstaande foto gemaakt is met de oudere WFPC2-camera, levert het een spectaculaire blik op de kern van het Messier 65 (in een resolutie zoals alleen Hubble die kan leveren):

Image credit: NASA / ESA / STScI / AURA / Hubble Space Telescope.

Voor degene die een mooie kijk op het gehele sterrenstelsel willen, zou onderstaande foto van het Europese Zuidelijke Observatorium (ESO) voldoende moeten zijn:

Image credit: ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Ack: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute.

Bedenkt goed dat vrijwel ieder “lichtpuntje” dat je ziet, een ster in onze eigen Melkweg is – de sterren van M65 zelf zijn weinig meer dan wazige lichtvlekken. Als je goed kijkt, zie je onder de kern van het sterrenstelsel twee voorgrondsterren die deel uitmaken van ons eigen melkwegstelsel, terwijl vlak boven de “drie uur-positie” een derde, zwakkere ster zichtbaar is.Waarom breng ik deze details onder de aandacht? Wel, omdat precies tien dagen geleden een ontdekking bekend is gemaakt. M. Sugano, uit Katogawa (Japan), heeft de volgende foto gemaak van M65, waarop een nieuwe ster zichtbaar is. Kijk zelf maar!

Image credit: M. Sugano, Kakogawa, Hyogo-ken, Japan.

Zie je ‘m? Om je te helpen, heb ik ingezoomd en een cirkel toegevoegd:

Image credit: M. Sugano, Kakogawa, Hyogo-ken, Japan, circle by Ethan Hawke.

Het extra “lichtpuntje” is een supernova! Deze zal voortaan door het leven gaan als SN 2013am en is de eerste supernova die dit jaar is “afgegaan” in een Messier-object! Wil je meer plaatjes zien? Dat kan hier! Heb je zelf een telescoop? Dan zou ik je aanraden om zelf op supernova-jacht te gaan, zoals mijn gewaardeerde astro-collega Jan Heuser ook gedaan heeft. Hoewel de supernova op zijn onderstaande opname niet goed zichtbaar is, vind ik het een goede poging! Vanavond zal hij het nogmaals proberen – het resultaat zal uiteraard op AstroBlogs gepubliceerd worden.

Image credit: Jan Heuser, AstroBlogs.nl.

De supernova heeft een helderheid van magnitude 11, waardoor iedereen met een redelijke telescoop in staat zou moeten zijn om ‘m te zien. De supernova is ongeveer even helder als 20% van de rest van het sterrenstelsel bij elkaar!Een andere prachtige foto van de supernova is gemaakt door Manfred Mrotzek:

Image credit: flickr user Manfred Mrotzek.

En da’s een prachtige manier om deze Messier Maandag te eindigen: met een knal! Inclusief die van vandaag, hebben we nu 5 van de 110 Messier-objecten besproken:- M1, de Krabnevel (25 februari 2013) – M8, de Lagunenevel (4 maart 2013) – M13, de Grote Bolhoop van Hercules (11 maart 2013) – M15, een oeroude bolhoop (25 maart 2013) – M65, de eerste Messier-supernova van 2013 (1 april 2013)Welke zal de volgende zijn? Kom volgende week maandag weer terug en je zal het weten!Messier Maandag – in samenwerking met Starts With A Bang.

Mobiele versie afsluiten