30 mei 2024

Supernova ontdekt in Messier 65 in sterrenbeeld Leeuw

sn2013am_22maa2013

credit: M. Sugano, Kakogawa, Hyogo-ken, Japan.

Op 21 maart j.l. is door de Japanner M. Sugano een supernova ontdekt in het sterrenstelsel M65 in het sterrenbeeld Leeuw. De ontdekking werd doorgegeven aan het Central Bureau for Astronomical Telegrams (CBAT) en die heeft de vondst inmiddels bevestigd, de supernova heeft de naam SN 2013am gekregen. Op de foto hierboven – 22 maart gemaakt door 13,9 seconden te belichten met het Virtual Telescope Project – zie je SN 2013am, aangegeven met de streepjes. De supernova is van type II, d.w.z. dat hij ontstaan is door de explosie van een zeer zware ster. Men denkt dat SN 2013am ongeveer tot magnitude 11 zal komen, hetgeen voor bezitters van een redelijke telescoop geen probleem zal zijn. Deze supernova is de eerste van 2013 die verschenen is in een Messier object. M65 is een sterrenstelsel dat samen met M66 en NGC 3628 behoort tot het Leo Triplet, 35 miljoen lichtjaren van ons vandaan. Een jaar terug werd ook al een supernova ontdekt in een sterrenstelsel in Leeuw, SN 2012aw in M95. Die is nog steeds te zien, zo bleek onlangs uit een waarneming door Paul Bakker. Gaat lekker daar in Leeuw. Eh… mocht je wellicht denken dat dit een 1 aprilgrap is, nee dit is geen bericht uit de categorie ‘Peter Higgs is gearresteerd in Argentinië‘. Bron: Starts with a Bang + Rochester Astronomy. [Update 11.35u] Hieronder een foto van het Leo Triplet, inclusief SN 2013am, gemaakt door Jan Heuser op 30 maart j.l. Door de bewolking kon Jan niet meer data vergaren, dus vanavond doet hij een nieuwe poging. Mooie foto hoor!

Leo-triplet-SN 2013am-crop

Share

Comments

  1. Jan (H) zegt

    Andre vd H heeft hem al gefotografeerd en was duidelijk te zien. Ik heb eergister ook gefotografeerd, maar in mijn foto minder duidelijk te onderscheiden.

  2. Kan je die foto opsturen, dan kan ik hem er bij plaatsen. André, kan jij ‘m ook opsturen? Ik zag trouwens pas gisteravond iets over die supernova, wist niet eerde dat ‘ie er was.

  3. Jan (H) zegt

    Gedaan. (zie email)

  4. Olaf van Kooten zegt

    Mooi hoor. Ik heb de foto opgenomen in m’n Messier Maandag artikel over M65 😉

Speak Your Mind

*