21 juni 2024

Rusland keert met vloot robots terug naar de maan

Credit: Ponciano/Pixabay.

Rusland gaat de komende jaren de maan opnieuw verkennen. De voormalige concurrent van de Verenigde Staten inzake maanmissies maakte de plannen op Amerikaanse bodem bekend. De vluchten zullen niet bemand worden door mensen, maar wel door robots.

De laatste Russische reis naar de maan dateert van 1976. De Luna 24 was onbemand, maar bracht gesteente van de maan mee naar de Aarde. De nieuwe missies zullen zich op de polen van de maan focussen. Het eerste ruimtetuig zal in 2015 op de zuidpool van de maan landen en er landingstechnologie en communicatie testen, zo verklaarden de Russen in Texas.

In 2016 zal Luna 26 op 100 kilometer rond de maan vliegen om het oppervlak in kaart te brengen, de exosfeer te meten en nieuwe landingssites te zoeken. Luna 27 volgt in 2017. Dit grotere toestel zal opnieuw op de zuidpool landen om er gesteente en drilsystemen te testen. Twee jaar later, in 2019, vertrekt Luna 28 op een missie om monsters via cryogene bevriezing mee te nemen. De voorlopig laatste missie is voor Luna 29, die in 2020 een maanrover zal vervoeren om het maanoppervlak verder te onderzoeken.

NASA reageert tevreden over de Russische plannen en herinnert de wereld eraan dat de Russische ruimtevaart veel ervaring heeft met het verkennen van de maan. Ook de Amerikanen hebben plannen om terug te keren naar de maan, maar voorlopig ligt de focus op het ontwikkelen van een nieuw ruimtevaarttoestel, waarmee astronauten opnieuw door de VS naar het ISS kunnen worden gevlogen. Momenteel moeten Amerikaanse astronauten immers meevliegen met de Russische Soyuz-technologie.

Bron: AD.nl

Share

Speak Your Mind

*