29 november 2023

Zwart gat heeft bruine dwerg als tussendoortje

black hole eats brown dwarf

Credit; ESA

Astronomen hebben een zwart gat voor hun ogen zien ontwaken. De onderzoekers waren een sterrenstelsel aan het waarnemen, toen ze opeens een heldere röntgenflits zagen, die afkomstig was van een heel ander sterrenstelsel dat toevallig in beeld stond. Dit kwam als een verrassing: er was nooit eerder hoogenergetische aangetroffen in dit sterrenstelsel. De astronomen denken dat de straling afkomstig is van het centrale zwarte gat van het sterrenstelsel, dat schijnbaar een lekkere snack heeft verorbert. De eigenschappen van de röntgenstraling doen vermoeden dat de snack een massa heeft gehad van 14 tot 30 Jupitermassa’s. Dit massabereik komt overeen met dat van een bruine dwerg, sterachtige objecten die niet zwaar genoeg zijn om waterstoffusie in hun kern op gang te brengen. Overigens schatten de onderzoekers dat de kern van de bruine dwerg het overleefd moet hebben en zich weer aan de aantrekkingskracht van het zwarte gat heeft ontworsteld. Het stelsel is kwestie staat bekend als NGC 4845 en staat op een afstand van 47 miljoen lichtjaar. De röntgenflits is waargenomen door ESA’s Integral-telescoop en opvolgende waarnemingen zijn verricht door ESA’s XMM-Newton, NASA’s Swift en de Japanse MAXI-röntgenmonitor aan boord van het ISS. Het zwarte gat in het centrum van NGC 4845 heeft een geschatte massa van 300.000 zonnemassa’s. Het zwarte gat houdt er schijnbaar van om met z’n voedsel te spelen: de manier waarop de röntgenemissie in helderheid toenam en afnam doet vermoeden dat het zwarte gat eerst de buitenlagen van de bruine dwerg uiteen heeft getrokken, waarna dit materiaal pas 2 of 3 maanden later door het zwarte gat is opgeslokt.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

 1. na flink doorzoeken, ja hoor, een animatie !!

  • Olaf heeft het in z’n blog nergens over een animatie, dus ik weet niet waar je nou over klaagt. Maar om verder doorzoeken te voorkomen heb ik een animatie van die kosmische smulpartij in de blog geplaatst.

 2. als je bron bekijkt en dan verder doorlinkt en leest dan zul je zien dat het een animatie is, dat geeft niet hoor want dat zijn we inmiddels gewend (*_*)

 3. We estimate that only its external layers were eaten by the black hole, amounting to about 10% of the object’s total mass, and that a denser core has been left orbiting the black hole.

  dit is overigens wél een belangrijke zin, (continue reading below) esa tekst.
  en onder access this video, zie je nog wat details.
  verder alle lof voor jullie blog hoor.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Je hebt gelijk, dat is belangrijke informatie dat ik inderdaad gemist heb. De info is inmiddels toegevoegd aan het artikel 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: