23 juli 2024

Zo ziet een Sojoez-lancering er vanuit de ruimte uit

Soyuz Launch from Space

Credit: NASA

De Canadese astronaut Chris Hadfield was vorige week vanuit het internationale ruimtestation ISS getuige van de lancering van de Russische Sojoez-raket. Op Twitter plaatste hij een foto waarop het ruimtevaartuig als een fel oranje gloed boven het aardoppervlak verscheen.

Normaal gesproken kunnen bewoners van het ruimtestation hun toekomstige bemanningsleden niet zien wanneer deze aan hun reis beginnen, maar de lancering van vorige week was een uitzondering. Het ruimtestation was namelijk net voorbij Kazachstan gevlogen, vlak voordat de Sojoez-raket daar gelanceerd werd.

NASA-astronaut Chris Cassidy en Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin vlogen vorige week in een recordtijd van minder dan zes uur naar het ISS. Voorheen duurde het twee dagen om naar het ruimtestation te reizen. De astronauten zullen vijf maanden in het ISS werken en sluiten zich aan bij de Canadese astronaut Chris Hadfield, momenteel commandant van het ISS, NASA-astronaut Tom Marshburn en de Russische kosmonaut Roman Romanenko. De laatste drie reizen in mei weer terug naar de aarde.

Het ISS draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer in een baan om de aarde, met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Sinds 2000 is het station permanent bewoond, astronauten voeren er het hele jaar door wetenschappelijke experimenten uit, zonder de invloed van de zwaartekracht.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*