18 mei 2024

Melkweg zou 2000 grote zwarte gaten in z’n halo kunnen hebben

De geprojecteerde verspreiding van zwarte gaten in een spiraalstelsel. Credit: http://arxiv.org/abs/1303.3929 .

Computersimulaties hebben uitgewezen dat de buitendelen van onze Melkweg wel 2000 zwarte gaten van middelmatige massa zou kunnen bevatten. Zwarte gaten komen in twee hoofdsoorten: het stellaire zwarte gat, die ontstaan door hypernova-explosies, en het supermassieve zwarte gat, die sterrenstelsels verankeren. Er bestaat ook een tussencategorie: zwarte gaten van middelmatige massa.

Het computermodel simuleert botsingen tussen sterrenstelsels. Ieder sterrenstelsels bevat een “zaad” in de vorm van een centraal zwart gat. Als sterrenselsels gaan samensmelten, doen de centrale zwarte gaten dat ook. Maar de computersimulaties hebben uitgewezen dat samensmeltingen niet altijd netjes verlopen. Botsende sterrenstelsels produceren namelijk zwaartekrachtgolven, waardoor kleinere zwarte gaten niet deelnemen aan de samensmelting, maar worden weggeschoten naar de rand van de stelsels.

Als een gevolg van alle samensmeltingen en uitstotingen, zou onze Melkweg 70 tot 2000 zwarte gaten van middelmatige massa in z’n halo moeten bevatten. Het is echter lastig om hun bestaan te bewijzen, aangezien zwarte gaten in de halo zelden met materie reageren, en dus vrijwel onzichtbaar zijn.

Het volledige onderzoek is hier te lezen.

Bron: Nature Worldnews

Share

Speak Your Mind

*