Energiebron van het vroegste leven gevonden?

Credit: Hans/Pixabay.

Wetenschappers van de University of Leeds hebben de energiebron van het vroegste leven ontdekt. Het vroegste leven op aarde ontstond mede door een meteorietinslag, waarin elementen zaten die tot dan toe niet voorkwamen op aarde. Daar zijn de meeste wetenschappers het over eens. Maar hoe een dood stuk steen in een plas water tot leven kon leiden, dat was tot nu toe een raadsel.

De onderzoekers wilden het raadsel oplossen door de omstandigheden in de vroege aarde na te bootsen. Ze gooiden een stukje meteoriet in een zuurbad, afkomstig uit de geisergebieden in IJsland. Daardoor ontstond een molecuul dat erg lijkt op een onderdeel van de belangrijkste energiebron van het leven: ATP (adenosinetrifosfaat). Dit ATP is de belangrijkste voeding van de cellen in ons lichaam. En als er energie is om leven te voeden, dan duurt het niet meer lang totdat er ook leven komt.

De onderzoekers denken niet meteen dat de vondst van dit molecuul ook betekent dat ze het ontstaan van leven kunnen verklaren. ‘We hebben een verwant van de batterijen van het leven gevonden. Maar het feit dat deze op zo’n simpele manier ontstaan, betekent dat er misschien wel een missing link is tussen geologie en biologie in dit gebied,’ zegt het hoofd van het onderzoek.

Bron: ANP

5 gedachten over “Energiebron van het vroegste leven gevonden?

 1. Voor zover ik (via wikipedia) weet, zitten er helemaal geen metalen in een adenosine molecuul. Ik begrijp het bericht dus niet. Trouwens, wat zijn de metalen die wel in sommige meteorieten wordt gevonden en die niet op aarde voorkomen?

  • Astronomen noemen alles wat geen waterstof of helium is een “metaal”. Chemici gruwelen hier van, maar goed, dit is een sterrenkundesite 😉 – maar ik begrijp de verwarring, ik heb er daarom maar “elementen” van gemaakt. Het gaat vooral om fosfor – dat kwam destijds schijnbaar vrijwel niet voor op aarde.

    • Haha ja dat klopt, bij voldoende druk gaat alles zich als een metaal gedragen. Moet wel de temp niet te hoog zijn, anders wordt alles juist een plasma 🙂

     Technisch gezien wordt waterstof een metallische vloeistof als het niet door thermische druk in stand wordt gehouden, maar door elektronen-degeneratie-druk, een kwantummechanisch effect.

     • Technisch gezien wordt waterstof een metallische vloeistof als het niet door thermische druk in stand wordt gehouden, maar door elektronen-degeneratie-druk, een kwantummechanisch effect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.