28 maart 2024

Kepler ziet door ster afgebogen licht

White dwarf crossing red dwarf

Op deze artistieke impressie passeert een dichte, dode ster (een witte dwerg) het oppervlak van een rode dwergster. De zwaartekracht van de witte dwerg is krachtig genoeg om het licht van de rode dwerg te versterken en te verstoren. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Voor het eerst heeft de Kepler-ruimtetelescoop een ster waargenomen die het licht van zijn begeleidende ster afbuigt. Dit effect werd tot nu toe slechts waargenomen bij veel grotere clusters van sterrenstelsels en onze eigen zon. Dubbelster KOI-256 bestaat uit een kleine en zware witte dwergster en een grotere maar lichtere rode dwergster.

Wetenschappers zagen dat de witte dwerg het licht van de rode dwerg afbuigt op het moment dat hij voor zijn partner langs beweegt. De helderheid van het dubbelsysteem wordt daardoor iets groter. Een kleine en tijdelijk effect dat wordt veroorzaakt door de zwaartekracht en dat al werd voorspeld door Albert Einstein, bijna honderd jaar geleden.

Kepler wordt normaal gesproken ingezet voor het vinden van exoplaneten, ofwel planeten bij andere sterren. Toen Kepler KOI-256 in het vizier kreeg dachten de betrokken wetenschappers dan ook dat ze een ster zagen met een enorme planeet eromheen. Bij nadere analyse klopte dat niet met de bewegingen die de ster maakte. Het bleek om een dubbelster te gaan waarbinnen de wetten van Einstein nogmaals getest konden worden.

Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*