12 juli 2024

Een avondje lekker ouwehoeren over monteringen

roland van Milaan

roland van Milaan met z’n HPS montering

Gisteravond zou Kees Kwakernaak eigenlijk een presentatie geven over “de eigen telescoop” bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht, maar die ging niet door. Van annuleren van een bijeenkomst heeft het bestuur van Huygens gelukkig nooit gehoord en daarom kozen ze voor een vrije invulling: wie wat interessants mee te nemen heeft die neemt dat mee en laat het de anderen zien. En aldus nam Roland van Milaan z’n pas aangeschafte montering mee en een viertal andere leden recent gemaakte astrofoto’s. De door Roland meegebrachte montering, de 10 Micron 1000 van HPS als ik het wel heb – was eigenlijk het onderwerp van de avond en het leverde – mag ik toch wel zeggen – een heerlijk avondje ouwehoeren over monteringen op. Niet dat ik mij daar nou intensief mee bemoeid heb, want ik heb er eerlijk gezegd de ballen verstand van, maar het leverde vele vragen en discussies op over maten en gewichten, over uitlijnen, poolassen, prijs en uiteraard andere concurrerende systemen, zoals Vixen en de EQ6. Roland had eigenlijk in dubio gestaan om de montering mét 10% korting te kopen, daar op de ATT beurs in Duitsland, maar z’n zus schijnt toen tegen hem gezegd te hebben dat ‘ie dat ding moest kopen. Kijk, zo’n zus willen we natuurlijk allemaal wel. 😀 Afijn, de van de nieuwste technieken voorziene HPS montering, die een kijker van pakweg 30 kg makkelijk moet kunnen dragen, is aangeschaft. Er is nog niet mee gekeken, maar oktober dit jaar als Huygens weer z’n Astrovaá§ance in Zuid-Frankrijk houdt gaat ‘ie mee en dan zal de waarde ervan bewezen worden. Na Roland waren er vier leden die astrofoto’s lieten zien, waaronder een trio Astroblog-auteurs (2x Jan, 1x Paul), en dat leverde een prachtige serie op van objecten die de laatste maanden sterk in de belangstelling staan of te zien zijn, zoals de supernova in M65, komeet PanSTARRS, de Orionnevel M42, de Paardenkopnevel, de Rosettanevel, etc… Mooie afsluiting van de avond.

Share

Comments

  1. ’t Is Micron … Staat fout geschreven op de site van Robtics.

Speak Your Mind

*