22 juli 2024

NASA wil asteroïde ‘vangen’

Asteroid Retrieval Mission

Credit: Rick Sternbach/Keck Institute for Space Studies

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een asteroïde ‘vangen’ en naar de nabijheid van de aarde brengen. Amerikaanse media schrijven over die plannen. Het is de bedoeling dat een onbemand ruimteschip tegen 2020 een kleine asteroïde op ‘sleeptouw’ neemt, laat de nieuwszender CBS weten. Uiteindelijk wil de NASA astronauten naar de asteroïde sturen. De NASA wil zo meer te weten komen over de dreiging die asteroïden kunnen vormen voor de aarde. Dat kan helpen bij de ontwikkeling van manieren om ze af te weren, mocht er een op ramkoers komen met de aarde. Ook wordt de samenstelling onderzocht op ‘bodemschatten’ die in de toekomst mogelijk uit de ruimterotsen kunnen worden gehaald. Verder wil de NASA kijken of de asteroïde geheimen herbergt die de organisatie kan gebruiken om ruimtereizen naar de planeet mars beter mogelijk maken. De asteroïde die de NASA op het oog heeft, heeft een diameter van nog geen 10 meter. Dat is erg klein naar ruimtemaatstaven. Een van de grootste uitdagingen is dan ook er een te vinden. President Barack Obama stelt voor het nieuwe project honderd miljoen euro voor in zijn begroting voor 2014, die hij woensdag aan het Congres moet voorleggen. “Dit maakt deel uit van wat later een breder programma zal worden”, zegt senator Bill Nelson, een Democraat uit Florida, op zijn website. “Dit programma combineert enerzijds het noodzakelijke onderzoek om de grondstoffen van de asteroïden te exploiteren en hun baan te veranderen als de Aarde bedreigd wordt, en anderzijds de ontwikkeling van technologieën om een toekomstige (bemande) missie naar Mars mogelijk te maken.” De senator zegt dat het idee voor het project in 2012 werd gelanceerd door het Technologisch Instituut van Californië, in Pasadena. De NASA en het Bureau voor Wetenschaps- en Technologiebeleid van het Witte Huis pikten het op en vroegen vervolgens andere onderzoekscentra en universiteiten om eraan deel te nemen. Het doel van Obama om astronauten te sturen naar een asteroïde dicht bij de Aarde tegen 2025, kan met het budget dat voor de komende jaren uitgetrokken is, niet gehaald worden. Door met robotica een asteroïde van 500 ton in de buurt van de Aarde te slepen, zoals rond de Maan, zouden astronauten evenwel naar een asteroïde kunnen reizen tegen “een aanvaarde kostprijs”, stelt Nelson, die de studie van de wetenschappers citeert. Amerikaanse astronauten zouden op die manier vier jaar eerder op een asteroïde kunnen landen, zegt hij. Bronnen: ANP, HLN en SPACE.com.

Share

Comments

 1. Casey zegt

  Dag Olaf…

  Waar blijven nou de Japanse wetenschappers met hun vernuftige prototype om grote asteroide’s uit hun baan te drukken en enkele graden is al voldoende om een ram-koers naar de aarde te vermijden.

  Het is/was de bedoeling dat de enorme robot door middel van raket-motortjes die gericht kunnen worden en zo dat kreng uit de gevarenzone te brengen. Het schijnt nogal een langdurige bezigheid te moeten worden.
  Als er dan toch ook monsters genomen moeten worden van de asteroide dan is hier tijd genoeg voor.

  Er zijn genoeg manieren om monsters te nemen van dergelijke projektielen.
  Zo kan ik mij nog goed heugen enkele jaren geleden dat er een kogeltje is afgeschoten op een projektiel en het weg springende gruis is opgevangen en met succes. Nu moeten er opeens weer mensen naar zo’n kreng toe.
  Als de grote robot zich heeft vast geklampt en er geboord kan worden zoals de Curiosity dat heeft gedaan op Mars
  en een labo-tje het gruis/stof onderzoekt en vervolgens de data naar de aarde stuurd….moet toch ook kunnen.
  Het is/was de bedoeling dat na zo’n operatie de robot in de ruimte bleef en stand by bleef voor de volgende opdracht. Olaf: kijk maar eens hoe mooi en kalm de koppeling plaats vindt met het I.S.S. als er dan weer een wisseling is van de bemanning. Een ruimte-robot die een asteroide met kalmte omhelst is toch veel veiliger.
  Ik denk dat de huidige plannen ook weer van tafel geveegd worden.

  Erg grote asteroids die boos kijken naar de aarde moet met groot materiaal zoals Japanse wetenschappers hebben ontworpen bestreden kunnen worden. Het Japanse voorstel is omstreden duur…..maar het kan goed werken. Voor de kleine ukke-pukkies die de NASA wil vangen, moet men eerst kijken en tellen hoeveel er zijn van dezelfde maat want anders passen ze niet in het logie verblijfje en hoeveel racen er al in onze nabijheid.
  Als we ons veiliger willen voelen dan zullen er meer verschillende ‘Catchers’ gebouwd moeten worden.

Speak Your Mind

*