6 december 2023

Ruimtevaart in de klas met gratis lespakketten

ESERO - Lespakketten over ruimtevaart

ESERO – Lespakketten over ruimtevaart. Credit: ESA

Hoe komt het dat het heelal alsmaar groter wordt? Hoe werkt tijd eigenlijk? En wat heeft het scheef staan van de aarde te maken met de verschillende seizoenen? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord met de 40 gratis ruimtevaart- en sterrenkundelessen van ESERO Nederland. De ruimte en ons sterrenstelsel hebben een grote invloed op alles om ons heen. Ook in het onderwijs is steeds meer aandacht voor wetenschap en techniek. Ruimtevaart en sterrenkunde zijn inspirerende en uitdagende onderwerpen om wetenschap en techniek een plek te geven in de klas. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Netherlands Space Office (NSO) willen scholen daarbij helpen. Dat doen ze door 40 gratis lessen beschikbaar te stellen waarmee scholen leerlingen in de onderbouw van havo/vwo een kijkje kunnen geven in de invloed van de ruimte op de wereld om ons heen. Nadat er eerder al lessen voor het basisonderwijs zijn ontwikkeld zijn vanaf dit moment ook de lessen voor de eerste en tweede klas in het voortgezet onderwijs te downloaden op de website ruimtevaartindeklas.nl .

Ruimtevaart in de klas

De aarde vanuit de ruimte

De aarde vanuit de ruimte. Credit: ESA

Docenten in het voortgezet onderwijs kunnen de in opdracht van ESA en NSO ontwikkelde lessen gebruiken bij vakken als wetenschap, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en aardrijkskunde, of een combinatie daarvan. De lessen zijn opgedeeld in een aantal hoofdthema’s: aarde, heelal en ruimtevaart. Binnen deze lessen wordt de theorie van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) gebruikt. Tijdens de lessen gaan de leerlingen actief aan de slag. Ze bouwen bijvoorbeeld een een maanbasis, ontwerpen een satelliet, doen proefjes met luchtdruk en zwaartekracht, ontdekken de maanfasen en ervaren hoe de seizoenen werken. Elke les is opgebouwd uit een docenten- en leerlingendeel. Alle lessen zijn ontwikkeld in het kader van ESERO en kunnen gratis worden gedownload. Studenten, leraren en ouders kunnen gebruik maken van de afbeeldingen, filmpjes en animaties uit de beeldbank van iedere les. De beelden zijn ook geschikt gemaakt voor eventueel gebruik met een digibord.

ESERO?

Workshops voor leraren

Workshops voor leraren. Credit: ESA

ESA probeert bij jonge mensen belangstelling voor de ruimtevaart te wekken door de aantrekkelijke kanten ervan te benadrukken. Een van de manieren waarmee ESA dat doet is het educatieve ESERO-project. ESERO biedt ondersteuning aan docenten van het primair en voortgezet onderwijs op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. Dat doet ESERO door het ontwikkelen van projecten, workshops voor leraren, lesmateriaal en het organiseren van conferenties. De 40 gratis lessen over ruimtevaart en sterrenkunde voor het voortgezet onderwijs zijn ontwikkeld in het kader van ESERO Nederland, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het Netherlands Space Office. De lessen zelf zijn gemaakt door de educatieve experts van Science Center NEMO. ESERO Nederland is één van de talloze ESERO’s ( European Space Education Resource Offices ) die zijn opgericht in de verschillende lidstaten van ESA. Het doel van de verschillende ESERO’s is jongeren kennis bijbrengen over onderwerpen als wetenschap, techniek, wiskunde en bouwkunde. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d