15 juli 2024

Wat als we onze maan zouden vervangen door een planeet?

De maan als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Onze maan is een behoorlijk groot object. Het is zelfs groot genoeg om een planeet te kunnen zijn, als het om de zon zou draaien in plaats van om de aarde. De maan heeft een kwart van de diameter dan de aarde. Alleen Pluto heeft een maan die proportioneel groter is, maar Pluto is geen planeet meer, dus die tellen we niet meer mee.

De maan staat op ongeveer 380.000 km afstand en bedekt ongeveer een halve hemelgraad. Door stom toeval lijkt de zon vanaf de aarde gezien vrijwel even groot te zijn, waardoor we soms een totale zonsverduistering zien. Maar wat als de maan zo groot zou zijn als Mars? Of Jupiter? Wat voor uitzicht zouden we dan hebben?

Mars als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

De Rode Planeet is bijna exact dubbel zo groot als de maan en zou dan ook dubbel zo groot lijken. Je zou met het blote oog gemakkelijk de veranderende ijskappen kunnen zien, stofstormen over de planeet trekken en zaken zoals Vallis Marineris en Olympus Mons kunnen zien…..zonder telescoop! Hoe vet is dat?

Venus als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Venus is drie-en-half keer groter dan de maan. Venus zou bijna even groot lijken als de aarde vanaf de maan gezien. Niet dat er veel te zien valt: je zou niets anders zien dat het dikke wolkendek van de planeet. Het zou echter een enorm helder object zijn: niet alleen reflecteert Venus zes keer meer licht dan de maan, maar het neemt ook een oppervlak in dat 40 keer groter zou lijken. Het zou ’s nachts bijna even licht zijn als overdag! Nou, ik ben blij dat Venus heel wat verder staat dan de maan, anders zou het slecht zijn voor onze nachtrust (en voor de verkoop van telescopen).

Neptunus als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Neptunus is veertien keer groter dan de maan – en nu hebben we het over een ontzagwekkend uitzicht. Neptunus zou als een enorme ballon de nachthemel domineren. Zonsverduisteringen zouden een eeuwigheid lijken te duren: zodra de zon achter de rand van onze “maan” verdwijnt, dan zou de aarde anderhalf uur lang in duisternis gehuld zijn!

Uranus als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Uranus is vrijwel even groot als Neptunus en zou dus een vergelijkbare aanblik hebben.

Saturnus als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Saturnus zou een onvergetelijk gezicht zijn. De ringplaneet is 35 keer groter dan de maan en zou een gebied van 18 hemelgraden bedekken. De ringen zouden zich bijna van horizon tot horizon uitstrekken!

Jupiter als maan

Credit: Ron Miller/Gizmodo

Jupiter zou ze allemaal overtreffen. De planeet zou zich over 20 hemelgraden uitstrekken en zou zo groot zijn, dat we de polen niet zouden kunnen zien. De afstand tussen Jupiter en de aarde zou vergelijkbaar zijn met de afstand tussen Jupiter en z’n maan Io, waardoor de aarde blootgesteld wou worden aan enorme getijdenkrachten. Onze planeet zou dan ook transformeren tot een vulkanische hellewereld. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe mooi al deze planeten ook zijn: ik ben blij dat ze staan waar ze staan.

Bron: io9

Share

Comments

 1. Hephaistos zegt

  Prachtig! 😀

 2. Jullie moeten vaker dit soort sites als bron gebruiken. De stijl van Olaf van Kooten vind ik meestal een beetje saai. De schrijfstijl van Adrianus V bevalt mij meer. Maar dit soort artikelen kan ik waarderen.

 3. Stel dat Jupiter om de aarde zou draaien in plaats van de maan. Interessante gedachte! Ik heb wel eens een video laten zien, waarin dat wordt uitgebeeld: http://www.astroblogs.nl/2011/01/30/stel-je-voor-dat-jupiter-om-de-aarde-zou-draaien/

 4. Remco H. zegt

  Spectaculaire aangezichten!! Heel gaaf gedaan……

 5. Hij zou er een minderwaardigheidscomplex aan over houden,
  Pluto bedoel ik dan, jaren heeft hij mee mogen doen met zijn grote neven en nichten,
  wordt hij zomaar ineens, zo goed als, (figuurlijk) het zonnestelsel uit ge(fli)gooit. (de ziel) 🙂

  Verder prachtige vergelijkingen, maar ik mis Pluto wel een beetje 😉

 6. Oke,, hij is dan wel een buitenbeentje, en sporen doet ie ook niet helemaal,
  maar hij is wel even kampioen verstoppertje spelen, wat dat betreft
  mogen zijn grote neven en nichten nog niet eens in zijn schaduw staan 🙂

  gr.v.Mardi.

  • Arie TB zegt

   ach, ik denk niet dat pluto daar zo’n probleem van maakt. Hij vindt toch geen goede psycholoog om even te kunnen uithuilen en ,overigens, zijn het niet zijn neven en nichten, maar zijn broers en zussen!!

 7. Mars lijkt me wel een leuke optie. Kunnen we die niet in een baan om de aarde brengen?

  • Björn zegt

   Dan zou het verschil tussen eb en vloed enorm worden. Gaan we heel wat ellende krijgen. Doe mij de maan maar gewoon.

 8. Arie TB zegt

  dit is echt übercool!

 9. Monique zegt

  Wat als we onze maan zouden vervangen door een planeet? Er zijn inmiddels genoeg van dit soort filmpjes op YouTube. Deze vond ik ook erg mooi en sluit wel aan bij dit onderwerp:

  Ik kwam laatst ook een wel aardig filmpje tegen waarin de maan op dezelfde afstand als het ISS was geplaatst. Best indrukwekkend om die grote maan zo dichtbij te bewonderen vanaf de aarde. Ik dacht dat ik hem bij mijn favorieten had gezet. Niet dus.

 10. Prachtige filmpjes.
  En dan te bedenken, dat je nog geen 15 jaar geleden
  een hele (kostbare) trukendoos open moest trekken om dit soort filmpjes te kunnen maken.
  Ik verbaas me er elke keer weer over met wat voor een gemak
  men dit soort filmpjes lijkt te maken. Hulde aan de makers 🙂

 11. Heel erg mooi gemaakt!
  Vooral het uitzicht met een andere planeet!
  Vandaag was Venus te zien dus ik had er heel veel aan????

Speak Your Mind

*