24 juli 2024

Ringen van Saturnus produceren regen

Credit: NASA

Astronomen hebben ontdekt dat het regent op Saturnus. Da’s op zich al best bijzonder, maar de herkomst van die regen is helemaal bijzonder: de regen is afkomstig van de ringen! Je leest het goed: het regent (elektrisch geladen) waterdruppels vanaf de ringen op het wolkendek van de planeet. De ontdekking zou kunnen verklaren wat de herkomst is van het water dat aanwezig is in de bovenste atmosfeer van de ringplaneet.

Saturnus is de eerste planeet waarbij een verregaande interactie tussen de atmosfeer en het ringstelsel is vastgesteld. Het belangrijkste gevolgen van de ringregen is dat de ionosfeer van Saturnus plaatselijk onderdrukt wordt, of eigenlijk letterlijk “verdrinkt”. Hierdoor ontstaan gebieden met een ernstig gereduceerde elektronendichtheid.

De aanwezigheid van dit water werd in 1997 vastgesteld, maar de herkomst van dit water is sindsdien een raadsel geweest. Wetenschappers hebben al sinds de jaren ’70 voorspelt dat het zou kunnen regenen vanaf de ringen van Saturnus. Nu deze regen daadwerkelijk is vastgesteld, weten astronomen eindelijk waar het water in de buitenste atmosfeer van Saturnus vandaan komt.

Bron: Telegraph

Share

Speak Your Mind

*