26 maart 2023

Sterren ontdekt die niet in een sterrenstelsel geboren zijn

IC 3418

Hete sterren in de hete staart achter IC 3418. Rechtsonder het spectrum van zo’n ster. Credit: NAOJ, CFHT, GALEX, Y. Ohyama & A. Hota

De meeste sterren worden geboren in enorme koele wolkencomplexen, diep ingebed in sterrenstelsels. Astronomen hebben nu echter een ster ontdekt die ver buiten een sterrenstelsel geboren is. Het gaat om een ster in de omgeving van het sterrenstelsel IC 3418, dat met grote snelheid in de Virgo-cluster aan het vallen is. Sterker nog: de snelheid is dusdanig hoog, dat het stelsel van al zijn gas gestript wordt. Dit gas vormt een hete komeetachtige staart ‘achter’ IC 3418.

Als stervormend gas omgeven wordt door heet plasma, zoals bij de staart van IC 3418 het geval is, dan zou helemaal geen stervorming moeten plaatsvinden. De ontdekking van een relatief jonge blauwe superreuzen in de staart van IC 3418 bewijst dat wel degelijk stervorming kan plaatsvinden in het hete plasma. Maar welk proces is hiervoor verantwoordelijk? Blijkbaar gaat het om een geheel nieuwe ‘manier’ om sterren te maken, die compleet verschilt van de processen die in de Melkweg verantwoordelijk zijn voor stervorming.

Bron: Physorg

Share

Comments

  1. ja, dat geeft weer “gestripte” stof tot nadenken hè ?

    we staan nog helemaal in de peuterschoentjes,
    we houden het beter maar bij plaatjes kijken, dat is al moeilijk zat.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: