21 juni 2024

Historische foto van Belgisch koningspaar bij lancering Apollo 10

Belgisch koningspaar Apollo-10

Credit: NASA

Op 18 mei 1969 werd vanaf lanceerplatform 39B op Kennedy Space Center de Saturnus V gelanceerd, waarmee de Apollo 10 – met aan boord het drietal Thomas Stafford, John Young en Eugene Cernan – richting de maan werd gebracht. Onder het toekijkende publiek op KSC in Florida was ook koninklijk bloed aanwezig, want op de tribunes zaten de toenmalige Belgische koning Boudewijn en koningin Fabiola. Je ziet ze op de foto hierboven op de derde rij van onderen. Helemaal rechts met de witte basebalpet zie je Hubert Humphrey, die toen vice-president van de VS was. Hieronder de Saturnus V / Apollo 10, waar ze allemaal vol bewondering én met toegeknepen ogen naar keken.

Apollo-10-Lancering

De Apollo 10 was best wel een belangrijke vlucht, want het was de generale repetitie voor de echte maanlanding van Apollo 11, die een paar maanden later zou volgen. Het doel van de missie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de maan. De maanlander (‘Snoopy’ – daar is later nog een speurtocht naar ingezet) daalde, met Cernan en Stafford, af tot slechts 14,4 kilometer (!) boven het maanoppervlak. Daar zou de missie overgaan in het testen van de procedure om een maanlanding af te breken. Deze test bestond uit het afstoten van het onderste deel van de maanlander waarna het bovenste deel weer zou opstijgen en de bemanning terug moest brengen naar de Commandomodule (‘Charly Brown’). Tijdens deze test ging er iets mis. Bij het doorlopen van de checklist voor de procedure zetten Astronaut Cernan een knop op de juiste stand. Tegelijkertijd doorliep Stafford een andere checklist waarin dezelfde knop op dezelfde stand gezet moest worden, maar Stafford had niet in de gaten dat Cernan de knop al had omgezet en zette de knop weer terug in de uitgangspositie. Hierdoor liep het navigatiesysteem vast en begon de maanlander gevaarlijk te tollen waarbij deze bijna neerstortte – onbedoeld ook een soort generale repetitie voor de Apollo 13 dus. 🙂 Door ingrijpen van Stafford, die de besturing handmatig over kon nemen, werd een ramp voorkomen. Uiteindelijk kon de bemanning veilig terugkeren naar John Young in de Commandomodule. Hier een foto van het drietal astronauten, van links naar rechts Cernan, Stafford en Young.

Apollo_10_Cernan_Stafford_Young

Hier nog een video van de lancering, zoals op 18 mei 1969 te zien was op de Amerikaanse CBS zender, met de beroemde commentator Walter Cronkite.

En hier tenslotte een video over het incident met de maanlander Snoopy:

Bron: Space.com + Wikipedia.

Share

Comments

  1. Ze zien er niet zo happy uit op die foto met hun net-geen-maanlanding

Speak Your Mind

*