28 november 2023

Video: animatie van de vangst van een planetoïde door een NASA-missie

Aan de goedkeuring door de NASA aan een missie om ergens rond 2020 een planetoïde [1]of asteroïde. De term ‘planetoïde’ betekent kleine planeet. Omdat in vorige eeuwen niet bekend was wat voor hemellichamen het waren, werden ze ‘asteroïde’ (sterretje) … Lees verder van ongeveer zeven meter in diameter te ‘vangen’, d.w.z. om ‘m door een onbemand ruimtevaartuig op sleeptouw te nemen en naar de aarde te brengen, hebben we een paar dagen geleden aandacht geschonken. Nu is er ook een mooie animatie verschenen van de NASA over de missie, waarop te zien is hoe de ‘Asteroid retrieval & utilization mission‘ precies in z’n werk gaat.

Find out how NASA's plan to move an asteroid works in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

En hier als toegift nog een infografiek over de missie.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Bron: NASA.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 of asteroïde. De term ‘planetoïde’ betekent kleine planeet. Omdat in vorige eeuwen niet bekend was wat voor hemellichamen het waren, werden ze ‘asteroïde’ (sterretje) genoemd omdat ze net als sterretjes aan de hemel leken te staan. De term asteroid of asteroïde is daardoor in de meeste andere talen nog steeds in gebruik. In Nederlandstalige teksten vindt men dat woord vooral als de tekst vertaald is. Bron: Wikipedia.

Comments

  1. wikkiewokkie zegt

    Als we uitgaan van de formule voor de berekening van de inhoud van een “bal” met een dichtheid van 2000kg/m3 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bol_%28lichaam%29) , kom ik uit op:

    359189kg

    Is dat niet een beetje te zwaar om door een ruimtevaartuig meegenomen te worden naar de aarde?

    • De NASA gaat uit van een massa van 500 ton. Ik neem aan dat ze rekening houden met de snelheid van de planetoïde en diens massa. In de ruimte heeft die klomp steen een eenparige snelheid, maar met de te sonde moet de richting waarheen ‘ie vliegt af te buigen zijn. De bedoeling is dat de planetoïde vervolgens in een baan om de maan wordt gebracht, waar ‘ie gemakkelijk door astronauten met een Orion capsule te bestuderen zal zijn, zoals je in de video kunt zien. Leuk idee trouwens, onze maan die dan ook een ‘kunst’-maan krijgt. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: