14 april 2024

Morgen kans op noorderlicht

Credit: Rauschenberger/Pixabay.

Vanaf morgenavond kan je in ons land mogelijk weer poollicht zien. Dat is het gevolg van een krachtige, deels naar ons gerichte uitbarsting op de zon, zo meldt de Belgische Volkssterrenwacht Urania.

Gisteren deed zich om 09.16 uur Nederlandse tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 voor centraal op onze ster. Als gevolg daarvan zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (een zogenaamde Coronale Massa Ejectie) koers naar onze planeet. De aankomst is voor morgen tussen 09.00 en 22.00 uur. Volgens Urania is morgenavond en -nacht kans om het noorderlicht te zien, ook in de Benelux. Maar het moet daarvoor wel helder zijn. Wie wil kijken, zoekt een locatie met vrij uitzicht op het noorden met zo weinig mogelijk lichthinder. De gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com schat de kans op poollicht in de Benelux op dertig procent. De Amerikaanse weerdienst NOAA acht de kans op een geomagnetische storm morgen 60 procent, meldt de gespecialiseerde Amerikaanse website spaceweather.com. Bron: Belga
Share

Comments

  1. kan het kloppen dat die uitbarstingen vooral in het planetaire vlak plaatsvinden,
    min of meer equatoriaal dus. ??

  2. Ja, dat kan wel kloppen. Volgens de ‘Wet van Spörer’ treden zonnevlekken aan het begin van de elfjarige cyclus van activiteit op hogere breedtes op de zon op, terwijl naar het maximum toe de vlekken op lager breedtes voorkomen, dus richting de equator van de zon. Op de equator zelf komen ze niet voor, ze blijven op een gegeven moment hangen bij de 15e breedtegraad.

Speak Your Mind

*