18 mei 2024

De maan, Jupiter, Ganymedes, Callisto en een kilo hotpixels op één foto

maan_jupiter
Gisteren wees Olaf van Kooten ons er al op dat we vandaag moesten proberen om Jupiter overdag waar te nemen. Ik ben vandaag zelf eerst naar de marathon van Rotterdam gaan kijken en daarna was de verjaardag van m’n schoonvader, dus van dat bij daglicht waarnemen van de grootste planeet uit het zonnestelsel kwam niet veel terecht. Maar vanavond wees dochterlief Rosemarijn mij er vanuit de tuin op dat ze prachtig aan de hemel stonden, de smalle maansikkel en vlakbij Jupiter. Aldus snel even een camera gepakt en van dat tweetal boven de westelijke avondhemel om 21.43 uur een foto gemaakt. Ik heb flink ingezoomd (300 mm, 2,5 s belicht) en dit is het resultaat:

  • de maan, rechts de flink overbelichte sikkel, links het asgrauw schijnsel.
  • Jupiter met rechtsonder daarvan de manen Ganymedes en Callisto (zie ook het kaartje hieronder)
  • een kilo blauwe en rode hotpixels, grrrrrrr…. 👿 Geen idee waar ze vandaan komen, m’n ingebouwde ruisfilter van mijn Olympus E500 camera haalt die krengen er meestal keurig uit en het filter stond aan, zucht….
  • oh ja ook nog een of andere groene boog, vast een reflectie in de camera of zo.

Wat die maantjes van Jupiter betreft: ik heb even gecheckt in Stellarium (0.12.0) welke maantjes op het moment dat ik de foto nam te zien waren en dat zag er volgens dat programma zo uit:

stellarium

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Goed gedaan, mooie foto! Zou je Ganymedes trouwens met het blote oog kunnen zien?

  2. Die is mooi gefotografeerd zeg. Ben ik niet de enige die maan samen met jupiter gefotografeerd heeft.

Speak Your Mind

*