Site pictogram Astroblogs

Hoe lang doet zonlicht erover om de aarde te bereiken?

licht zon aarde

credit: NASA/CXC/M.Weiss

Bij AstroBlogs horen we regelmatig de volgende vraag: hoe lang doet het zonlicht erover om de aarde te bereiken? Dat lijkt misschien een vreemde vraag, maar laten we er eens over nadenken. Het zonlicht reist met de lichtsnelheid (duh). Fotonen die worden uitgestoten door de zon reizen door de ruimte om onze ogen te bereiken.

Het korte antwoord luidt: het zonlicht doet er gemiddeld 8 minuten en 20 seconden over om de aarde te bereiken. Als de zon plotseling zou verdwijnen, zou het dus meer dan 8 minuten duren voordat je beseft dat je een trui moet aantrekken. Raak niet in paniek: dit zal echt niet gebeuren.

Nu is die 8 minuten en 20 seconden slechs een gemiddelde. De zon staat gemiddeld op 150 miljoen kilometer en de snelheid van het licht bedraagt 300.000 km/s. Dit resulteert in 500 seconden (= 8 minuten, 20 seconden). Nu kan de afstand tussen de zon en de aarde echter varieren van 147 tot 152 miljoen kilometer. Dat betekent dat het licht er 490 seconden tot 507 seconden over kan doen!

Dit verhaal wordt pas echter interessant als je nagaat welke reis de fotonen achter de rug hebben voordat ze het oppervlak van de zon bereiken. Je weet misschien wel dat de fotonen geproduceerd worden door fusiereacties in de kern. Ze beginnen als gammastraling en worden talloze keren geabsorbeerd en uitgestoten door de stralingszone van de zon. Vervolgens dralen ze een eeuwigheid rond in de convectiezone, alvorens ze eindelijk het oppervlak bereiken.

Nu komt het opmerkelijke: de fotonen die je ogen bereiken, zijn tienduizenden jaren oud! Je leest het goed: een foton heeft minstens tienduizend jaar nodig om het oppervlak van de zon te bereiken. Vervolgens wordt de enorme afstand tot de aarde in slechts iets meer dan 8 minuten afgelegd.

schematische weergave zon

credit: NASA/CXC/M.Weiss

Toen je begon met het lezen van dit artikel, dacht je waarschijnlijk: “Oh, dat antwoord weet ik wel”. Maar ik durf te wedden dat je tóch iets geleerd hebt!

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten