24 februari 2020

Organisatie dat exoplaneten namen wil geven: “IAU moet niet zo zeuren”

Alpha Centauri Bb kenmerken

Het Amerikaanse bedrijf Uwingu (Swahili voor ‘sterrenhemel’) neemt in een persbericht actief stelling tegen een persbericht van de Internationale Astronomische Unie (IAU), waarin de oproep van Uwingu om namen voor exoplaneten voor te stellen wordt afgedaan als ‘niet officieel’.

Uwingu, gevormd door een groot aantal vooraanstaande experts op het gebied van ruimteonderzoek, exoplaneetonderzoek en sterrenkundecommunicatie, roept het grote publiek om om namen voor exoplaneten voor te dragen; in het bijzonder voor de vrij recent ontdekte planeet Alfa Centauri Bb, de exoplaneet die zich het dichtst bij ons eigen zonnestelsel bevindt. Het voordragen van een naam kost $ 4,99; het uitbrengen van een stem $ 0,99. Het geld wordt gebruikt om educatieve projecten op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoek te subsidi

Comments

 1. als ie nog week en wattig is zou ik de naam ” red hot chili peppers ” willen voordragen.

  maar even serieus : is zo’n warme planeet eigenlijk ” zacht “. ??

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Zo’n planeet wordt mogelijk deels bedekt door een magma-zee. Dat vind ik behoorlijk “zacht” 😉

 2. Is de reactie van IAU niet meer dan logisch? Als ik nu als organisatie een mededeling de deur uit doe dat je voor €x een nieuwe naam voor Den Haag kunt voorstellen zal er ook een reactie uit de politiek komen dat Den Haag niet écht van naam gaat veranderen.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Dat is wel waar, maar stel je voor dat Den Haag officieel DH 1545DADD33 zou heten, dan is het toch veel beter om er een echte naam aan te hangen?

   • Dat zeker maar als Klusbedrijf de Gouden Hamer een nieuwe naam definieert i.p.v. de politiek neem je dat toch niet serieus.

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

     Zeker, maar als dat Klusbedrijf bestaat uit vooraanstaande oud-politici, experts op het gebied van etymologie en een panel van inwoners, dan is dat meer dan zomaar een maf voorstel.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: