23 juli 2024

Middelbare scholier fotografeert Nederland vanaf 36 km hoogte

Flevoland Matthijs Tissen

Credit: Matthijs Tissen

Het is de 16-jarige Matthijs Tissen gelukt om een ‘André Kuipersje’ te doen. Hij fotografeerde Nederland vanaf 36 kilometer hoogte. Dat deed hij met behulp van een weerballon met daaraan een camera. ‘Ik heb zelfs foto’s waar Scandinavië op staat.’

De gymnasium 4-leerling ontdekte dat hij 1250 euro nodig had voor aanschaf van de ballon, camera, gps-apparatuur en de helium. Daarvoor zocht hij sponsors. Ondertussen zocht hij met hulp van een advocaat uit of het überhaupt mag: het oplaten van zo’n ballon. ‘Het mag, mits de doorsnede van de ballon niet groter is dan 2 meter en je hem niet in een straal van 8 kilometer rond een vliegveld oplaat. De kans dat hij een vliegtuig raakt is enorm klein. Maar misschien dat de regels wel strenger worden als meer mensen het doen.’Op een zondag was het zover. De lancering ging perfect, alleen zat Matthijs daarna met zweet in zijn handen. ‘De gps-navigator gaf na 10 minuten niet meer door waar de ballon was. Ik zat 2 uur later enorm chagrijnig thuis toen hij opeens teken van leven gaf.’ Achteraf is de scholier blij met het resultaat van zijn avontuur. ‘De foto’s zijn prachtig. Je ziet de Flevopolder, de kop van Noord-Holland en zelfs Duitsland en Scandinavië liggen. Verder zie je heel mooi de pikzwarte ruimte en de kromming van de aarde.’ Website Matthijs Tissen
Share

Comments

  1. mooi man. kan zelfs precies zien waar ik woon, het 1e kleine wolkje boven ijburg/amsterdam linksboven de verbindingsbrug van de flevopolder.

Speak Your Mind

*