24 maart 2023

Stephen Hawking: “heelal heeft geen God nodig”

Stephen Hawking

Stephen Hawking tijdens zijn lezing “De Oorsprong van het Universum”. Credit: Rod Pyle/SPACE.com

Ons universum kan prima ontstaan zijn zonder goddelijke hulp, zo heeft de beroemde natuurkundige Stephen Hawking afgelopen dinsdag gezegd tijdens een lezing bij het California Institute of Technology. De belangstelling voor de lezing was enorm. De kaartjes waren gratis af te halen en op een gegeven moment stond er een rij van bijna een halve kilometer. Minstens één persoon bood 1000 dollar voor een kaartje – helaas voor hem, zonder succes.Hawking begon de lezing met het voordragen van een Afrikaanse scheppingsmythe en ging vervolgens snel verder met opsommen van de Grote Vragen: “wij zijn we? waarom zijn we hier?”. Hij constateerde dat veel mensen een goddelijke oplossing zoeken als tegengewicht voor de theorieën van nieuwsgierige natuurkundigen. “Wat deed God voor de schepping? Het voorbereiden van de hel voor mensen die dit soort vragen stellen?”.Na het bespreken van het historische theologische debat over het ontstaan van het universum, gaf Hawking een snel overzicht van de verschillende kosmologische verklaringen, zoals de steady-state theorie van Hoyle en Gold. Deze theorie stelt dat er geen begin of einde bestaat, en dat sterrenstelsels blijven ontstaan vanuit spontaan gecreëerde materie. Hawking zei dat deze theorie, en andere ideeën, geen steek houden, omdat dat is gebleken uit recente waarnemingen van ruimtetelescopen en andere instrumenten.Nu een korte historische achtergrondschets van relativistische natuurkunde en kosmologie ging Hawking verder met het idee van een terugkerende Oerknal, oftewel een cyclisch universum. Hawking merkte op dat hij en de natuurkundige Roger Penrose bewezen hebben dat het universum niet kan “terugstuiteren” als het wordt samengetrokken.

In de rij voor Stephen Hawking

Credit: Rod Pyle/SPACE.com

De tijd is dus begonnen op het moment van de singulariteit en dit is waarschijnlijk slechts één keer gebeurd. De leeftijd van het universum (13.8 miljard jaar) ondersteunt dit model, evenals waarnemingen van sterrenstelsels.Hawking gaf vervolgens een aanvullende observatie van de moderne godsdienst: in 1980 haalde Paus Johannes Paulus II hard uit naar natuurkundigen die de oerknal onderzochten – volgens de Kerkvader is de Schepping een heilig moment en is het bestuderen ervan een zonde. “Ik ben blij dat ik niet werd terechtgesteld voor de inquisitie”, grapte Hawking.Hawking eindigde zijn lezing met het bespreken van de “M-theory”, dat gebaseerd is op de ideeën van een vriend van Hawking, Richard Feynman. Volgens Hawking is dit het enige grote idee dat daadwerkelijk kan verklaren wat hij heeft waargenomen.Volgens de M-theorie ontstaan voortdurend nieuwe universa vanuit het niets en deze hebben vele verschillende geschiedenissen en mogelijke “staten van zijn”. In slechts enkele van deze staten zou leven mogelijk zijn en zoiets als “de mensheid” zal in nog minder staten mogelijk zijn. Hawking vertelde dat hij zich “gelukkig en fortuinlijk” voelt om te leven in zo’n staat van zijn.Hawking sloot het evenement af met z’n gebruikelijke pleidooi om door te gaan met het verkennen van de kosmos: “We moeten de ruimte in gaan om de toekomst van de mensheid veilig te stellen. Nog eens 1000 jaar op deze kwetsbare planeet zullen we nooit overleven”. Bron: SPACE.com.

Share

Comments

 1. Eigenlijk dus vooral een bespreking van zijn boek The Grand Design. Wat een aanrader is.

  Ik vind hem er wel slecht uitzien op deze foto. Maar oh, wat zou ik graag een lezing van hem bij willen wonen!

 2. Jammer om te zien dat Hawking nog steeds Paus Johannes Paulus II verkeerd citeert. Dat deed ‘ie in A Brief History of Time ook al. Het onderzoek naar het begin van het universum is nooit door enige paus in de 20e eeuw verboden geweest. Wat de paus wel heeft gezegd is dat de wetenschap op zichzelf nooit de vraag van hoe het universum ooit is begonnen kan beantwoorden zonder daar het metafysische in te betrekken. En na 1980 is daar nog wel vaker wat over gezegd, door Johannes Paulus en ook door Benedictus XVI. Even Googlen zou professor Hawking hebben geholpen. Erg jammer dat hij daar niet de moeite toe heeft genomen.

 3. Mark, bedankt voor je reactie. Ik heb wat gegoogled, maar dat heeft weinig opgeleverd. Is ergens terug te vinden wat Paus Johannes Paulus II nou precies gezegd heeft over de oerknal? Ik kwam tegen dat hij in 1996 positief stond tegenover de evolutie, maar over de oerknal kom ik weinig tegen, behalve wat vage referenties.

 4. CB Interactive zegt

  En ik heb Stephen Hawking niet nodig :\

 5. Hadrianus zegt

  Heeft Hawking wel eens gehoord van de 2e wet v/d thermodynamica? Volgens die wet zal alles in het universum streven naar chaos. Dus ook moleculen willen uiteenvallen. Hoe verklaart hij dat dan?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: