14 april 2024

Sterrenstelsel in vroege heelal ontdekt met gigantische stervorming

Waarnemingen aan het sterrenstelsel HFLS3

Diverse waarnemingen aan het sterrenstelsel HFLS3. Credit: ESA/Herschel/HerMES/IRAM/GTC/W.M. Keck Observatory

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Europese Herschel infrarood-satelliet een sterrenstelsel ontdekt, dat met een gigantische snelheid nieuwe sterren aan het vormen is: wordt in onze eigen Melkweg gemiddeld één ster per jaar gevormd, in het sterrenstelsel HFLS3 – dat kleine vlekje op de foto’s hiernaast – worden meer dan 2000 (!) sterren per jaar gevormd. HFLS3 lijkt daarmee een gigantische stervormingsfabriek en da’s ook meteen het probleem waar de sterrenkundigen zich voor geplaatst zien. HFLS3 bestond namelijk al 880 miljoen jaar na de oerknal, op een moment dat het heelal 6,5% van z’n huidige leeftijd (13,82 miljard jaar) had. Z’n roodverschuiving is z = 6,34.Sterrenkundigen denken dat in dat vroege heelal sterrenstelsels nog klein waren en dat ze door het aantrekken van intergalactisch gas en door onderlinge botsingen langzaam groeiden. Maar HFLS3 was al net zo groot als de Melkweg nu is – pakweg 140 miljard keer de massa voor de zon – en dat past niet in het plaatje wat men van die fase van het heelal heeft. HFLS3 werd gevonden in het kader van de Herschel Multi-tiered Extragalactic Survey (HerMES). Er werden duizenden vroege sterrenstelsels met een hoge stervorming gevonden, maar HFLS3 is wel een extreme vondst. Een wetenschappelijk artikel over dit stelsel wordt morgen gepubliceerd in het vakblad Nature en voor de liefhebbers is het artikel hier te lezen.

Share

Speak Your Mind

*