29 november 2023

Hubble en Herschel zien de Paardenkopnevel, maar dan anders

Herschel_paardenkopnevel

Credit: ESA/Herschel/PACS, SPIRE/N. Schneider, Ph. André, V. Könyves (CEA Saclay, France) for the “Gould Belt survey” Key Programme

De beroemde Paardenkopnevel (Barnard 33) in het sterrenbeeld Orion is al heel vaak gefotografeerd, zowel door amateurs als door professionals. Maar recente opnames van deze 1300 lichtjaren ver weg gelegen absorptienevel door de Hubble  en Herschel ruimtetelescopen – de eerste kijkend in het nabije infrarood, de tweede in het verre infrarood – geven toch een geheel ander beeld dan we gewend waren. Herschel heeft het complete Orion B Moleculaire Complex gefotografeerd, een moleculaire gaswolk in Orion, dat als een enorme kraamkamer van sterren dienst doet. Hierboven zie je de geannoteerde versie van deze foto, dubbelklikken voor de mega-versie. Naast de Paardenkopnevel helemaal rechts, zijn in de gaswolk nog veel andere objecten te zien, zoals de Vlamnevel (NGC 2404), een emissienevel. De Hubble ruimtetelescoop heeft met z’n Wide Field Camera 3 specifiek naar de Paardenkopnevel gekeken en dat leverde een fantastische foto op, die flink afwijkt van wat we gewend waren. De foto is gemaakt ter gelegenheid van de 23ste verjaardag van de Amerikaans/Europese ruimtetelescoop.

paardenkop_Hubble

Credit: NASA, ESA & Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

De rand van de nevel wordt verlicht door het felle UV-licht van nabije sterren en daardoor krijgt de gehele nevel een bijna surrealistisch tintje. Kosmisch surrealisme. 😀

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Jan (H) zegt

    Ziet er spooky uit zo. Het heeft wel wat weg van die tentoonstelling “body word”. Alsof je de horsehead nebula ontdaan hebt van zijn huid.

    • Ja inderdaad. Ik vind het ook wel opmerkelijk dat in het infrarood de achtergrond van de Paardenkopnevel, dus het gebied er eigenlijk boven, strak donker is en dat je sterren en ver verwijderde sterrenstelsels ziet. Kijk je daarentegen in optisch licht (zoals hier te zien: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paardenkopnevel.jpg ) dan is die achtergrond helemaal roze verlicht, vermoedelijk van gas dat door het UV-licht van de jonge, zware sterren in de buurt tot lichten wordt gebracht.

  2. Wat ik mij afvraag, veranderd de vorm van de nevel wel eens?

    • Op onze menselijke tijdschaal zal de nevel nauwelijks veranderen. Bij supernovarestanten of uitgestoten schillen van sterren wil men nog wel eens veranderingen zien, maar voor de Paardenkopnevel is dat niet het geval. We zien ‘m hooguit veranderen door het gebruik van verschillende instrumenten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: