29 maart 2024

Kepler-69c: dat maakt drie ‘super-aardes’ in de leefbare zone er bij!

Impressie van de super-aarde Kepler-69c

Impressie van de super-aarde Kepler-69c. credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

Naast de twee exoplaneten Kepler-62e en -62f is er nog een derde exoplaneet ontdekt, die zich in de leefbare zone van zijn ster bevindt en die de omvang van een ‘super-aarde’ heeft: Kepler-69c. Dit nieuws werd vandaag bekendgemaakt door de NASA, in wiens opdracht de Kepler ruimtetelescoop al een paar jaar meer dan 160.000 sterren in de sterrenbeelden Lier en Zwaan continue in de gaten houdt. De ster Kepler-69 is qua omvang, massa en lichtkracht vergelijkbaar met de zon en heeft ook diens spectraalklasse, G genaamd.

Hij staat 2700 lichtjaar van ons vandaan, in het sterrenbeeld Zwaan. Er draaien twee exoplaneten omheen, Kepler-69b en -69c. Hiervan is Kepler-69c de ‘super-aarde’, z’n omvang is 60% groter dan dat van de aarde. De planeet draait in 242 dagen om de ster, hetgeen vergelijkbaar is met de omloop van Venus. Hij bevindt zich in de leefbare zone van Kepler-69, de zone rondom de ster waar het warm genoeg is om water in vloeibare vorm te laten voorkomen. Of er echt water op Kepler-69c voorkomt – zoals het geval is bij Kepler-62e en -62f – is niet bekend. De andere planeet, Kepler-62b, is twee keer zo groot als de aarde. Hij staat op zeer korte afstand van z’n ster, in slechts 13 dagen draait ‘ie er eenmaal omheen. Het is er daarom veel te warm om leefbaar te zijn.

Kepler-69

Credit: NASA/Ames/JPL-Caltech

De drie exoplaneten waarvan vandaag de ontdekking bekend werd gemaakt, Kepler-62e, -62f en -69c, zijn momenteel de kleinste exoplaneten die zich in een leefbare zone bevinden. De ontdekking moet nog wel door een onafhankelijk instrument bevestigd worden, want momenteel is Kepler het enige instrument waarmee te gezien zijn. Hieronder een video over de ontdekking van de drie super-aardes:

Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*