11 oktober 2024

Verre blazar stelt astronomen voor raadsel

Hubble blazar

Illustratie van Hubble-waarnemingen van de verre blazar. Credit: NASA/Nina McCurdy.

Een extreem verre ‘blazar’ stelt astronomen voor een raadsel. Er wordt veel meer hoogenergetische gammastraling van de blazar ontvangen dan theoretisch voor mogelijk wordt gehouden.

Blazars vormen een subklasse van quasars – energierijke, heldere kernen van ver verwijderde sterrenstelsels. Bij een blazar is een van de ‘jets’ van het stelsel min of meer op de aarde gericht, waardoor grote hoeveelheden hoogenergetische gammastraling waargenomen kunnen worden.

Nieuwe waarnemingen, verricht met de Hubble Space Telescope en de Fermi Gamma-ray Space Telescope aan de blazar PKS 1424+240 laten echter zien dat van dit object meer hoogenergetische gammastraling wordt opgevangen dan verklaard kan worden.

Hoogenergetische gammastraling vertoont een geringe wisselwerking met ‘gewone’ fotonen in het heelal, dus wanneer de straling over extreem grote afstanden door de ruimte reist, blijft er uiteindelijk steeds minder van over. Blazar PKS 1424+240 blijkt op een afstand van minimaal 7,4 miljard lichtjaar te staan, zo blijkt uit de nieuwe waarnemingen, en op die grote afstand is de waargenomen hoeveelheid energierijke gammastraling die op aarde wordt ontvangen niet goed te verklaren.

In Astrophysical Journal Letters stellen onderzoekers dat de nieuwe waarnemingen vermoedelijk wijzen op een onvolledig begrip van blazars, of van het hierboven beschreven ‘absorptie’-proces.

Bron: Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie

Share

Speak Your Mind

*