28 november 2023

Leven op aarde is mogelijk ouder dan de aarde zelf

 

Credit: Jordy Goovaerts0/Pixabay.

Twee Amerikaanse genetici hebben iets opmerkelijks voorgesteld: als de evolutie van het leven de Wet van Moore volgt, dan moet het leven ouder zijn dan de planeet aarde. De Wet van Moore wordt normaal gesproken toegepast op de informatica: iedere twee jaar verdubbelt het aantal transistors op een chip, hetgeen resulteert in exponentiële groei. Als je kijkt naar de huidige complexiteit van computers en vervolgens de Wet van Moore gebruikt om terug te rekenen wanneer microchips ontstaan zijn, dan kom je in de jaren ’60 uit. Nu zijn microchips ook inderdaad in de jaren ’60 uitgevonden, zodat twee genetici op het idee zijn gekomen om dezelfde wet toe te passen op biologische complexiteit. De onderzoekers geven toe dat hun idee eerder gezien moet worden als een “gedachtenexperiment” dan als een serieus theoretisch voorstel, maar stellen tegelijkertijd ook dat hun berekening serieus genomen moet worden. Ze beginnen met het idee dat genetische complexiteit iedere 376 miljoen jaar lijkt te verdubbelen. Dat betekent dat het leven, als je terugrekent, zo’n 10 miljard jaar oud zou moeten zijn. Dat is meer dan dubbel zo oud dan de planeet aarde! Als we ervan uitgaan dat de Wet van Moore inderdaad toegepast kan worden op biologische complexiteit, dan zou het leven dus elders ontstaan moeten zijn en veel later pas op aarde terecht zijn gekomen!

wet van moore biologie

Credit: arXiv:1304.3381 [physics.gen-ph]

Natuurlijk zijn er andere verklaringen mogelijk, zo geven de twee ook eerlijk toe. Het zou kunnen dat het leven op sommige momenten de Wet van Moore volgt, maar op andere momenten niet. Tijdens extreem koude periodes zou de evolutie bijvoorbeeld tot stilstand kunnen komen, of verder ontwikkelde organismen kunnen periodiek uitgeroeid worden door cataclysmische gebeurtenissen. Het is ook mogelijk dat het leven eerst een bepaald “ontwikkelingsniveau” heeft moeten bereiken, alvorens de Wet van Moore van toepassing werd. Hoe dan ook, de onderzoekers stellen dat als hun idee echt waar zou blijken te zijn, dit grote gevolgen zal hebben voor onze plaats in het universum. Schijnbaar vormt panspermia dan een belangrijke rol in het universum en zijn wij zélf de aliens. Bron: Physorg. Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden!

Share

Comments

  1. ik las laatst iets over de zon in wiki,
    de ouderdom gaat terug naar -/- miljard, vanwege het nog niet verdichtte stadium van de gas//afval//stofwolk en de nog niet op gang gekomen fusies.
    in de afvalresten die oa tot onze aarde leidden was misschien inderdaad al leven aanwezig, gezien het kennelijke feit dat ook onze zon uit gerecycled materiaal zou bestaan.
    en bloed kruipt toch waar het gaan kon.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: