6 december 2023

Le Voyage dans la Lune

Daniela_luna

Credit: Daniela de Paulis

Gisteravond was op Google+ een ‘evenement’ in het kader van Global Astronomy Month 2013 (#GAM2013 of #GAMAstroArt) over de film Le Voyage dans la Lune, een zwart-wit film die bestaat uit 26 ‘moonbounced’ foto’s [1]Foto’s die waren geleverd door Michael Oates (Manchester Astronomical Society). Op 20 september 2011 zijn de foto’s via een radiosignaal naar de maan gestuurd door Bruce Há lasz, een … Lees verder van de verschillende fasen van de maan door beeldend kunstenaar, filmmaker én Astroblogsauteur Daniela de Paulis. Aan het evenement van gisteravond deden drie mensen actief deel – plus vele bezoekers die live keken – namelijk:

Voor degenen die gisteren het evenement niet konden zien zijn hier de beelden ervan – sla het testbeeld even over, het start feitelijk bij 1:27m. Onder de beelden van deze ‘Google+ hangout’ is Le Voyage dans la Lune zelf te zien, waarvan ook in de hangout beelden te zien zijn. Het geluid van de film is geleverd door de Japan Aerospace Expoloration Agency (JAXA) en het is gebaseerd op gegevens van de baan van de Japanse Selene/Kaguya satelliet om de maan.

Le Voyage dans la Lune van Daniela de Paulis

le Voyage dans la Lune from Daniela de Paulis on Vimeo.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Foto’s die waren geleverd door Michael Oates (Manchester Astronomical Society). Op 20 september 2011 zijn de foto’s via een radiosignaal naar de maan gestuurd door Bruce Há lasz, een radio-amateur in Brazilië. Vervolgens werd dat signaal teruggekaatst door de maan en weer opgevangen door Jan van Muijlwijk met de 30 meter Dwingeloo radiotelescoop in Drenthe. De door Daniela de Paulis bedachte technologie genaamd ‘visual moonbounce’, is gebruikt om Le Voyage dans la Lune te maken en voor het eerst is daarbij ook gebruik gemaakt van bewegende beelden. Zij heeft die “visual moonbounce” uitvoerig gebruikt in haar project OPTICKS, een live performance tussen de Aarde en de Maan.

Comments

 1. Gezien…geinig hoor!!!!….Overigens gezien op de Zwamzoen Zmartvoon welliswaar, want de “gewone” computer liep halverwege weer eens vast……grrrrrr en nog veel meer geweldadig gedachtengoed……Maarre…Daniela wil met haar volgende project HERSENGOLVEN van de Maan “bouncen” en toen dacht ik zo van “zal ik eens MIJN de rust zelve hersengolven daarvoor beschikbaar stellen”??………OF…..wellicht kunnen we mijn hyper-zen hersengolven wel gebruiken om zogenaamde “Killer asteroids” uit mekaar te bouncen…ha..ha…!!?

  • Leuk experiment, jouw gedachten naar de maan sturen en terug bouncen. Mmmm, misschien kunnen we nog een stap verder gaan en jou in z’n geheel naar de maan sturen en dan weer terug. Bounce me back, Scotty 😀

 2. Jan anoniem B zegt

  Wat mot je nou, joh…..?? Trek zo je kop van je romp….ik weet je te wonen, maat!! En?? Wat denkt je, zouden ze nu, na deze digitale bedreiging mijnerzijds, meteen heel Dordrecht afsluiten..ha…ha…!!??

 3. Hihi, Jan weet je dat deze reactie door m’n spamfilter verwijderd was? Niet meer van die vuige taal gebruiken, ja? Dus voortaan ‘ik zal het hoofd van uw romp scheiden’ roepen in plaats van bovenstaande. 😀

 4. Olaf van Kooten zegt

  Haha dat was niet je spamfilter Arie 🙂 – ik had alleen de eerste zin gelezen van Jan en ‘m meteen in de prullenbak geflikkerd. Had ook de tweede zin moeten lezen, begrijp ik nu, dan had ik geweten dat het van een ‘bekende’ Jan was 😀

 5. Haha, ik snap het. Ik ken Jan al een jaar of 35, dus weet welk taalgebruik er af en toe uit z’n mond komt. Maar ach, hij heeft een heel klein hartje. 😎

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d