4 oktober 2023

Argentinië opgeschrikt door heftige vuurbal

Het noorden van Argentinië is in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een gigantische vuurbal van een paar seconden. Sommige bewoners hebben ook een ontploffing gehoord en belden in paniek naar de hulpdiensten. Volgens astronomen ging het om een enorme meteoor of vallende ster, die zichtbaar was nadat een meteoroïde was opgebrand in de atmosfeer. Veel bewakingscamera’s hebben het natuurverschijnsel vastgelegd. Bij bezoekers van een openluchtfestival zat de schrik er goed in.

De beelden doen denken aan die van de Tsjeljabinsk-meteoriet in de Rusland, zo’n twee maanden geleden. De vele bezoekers van een optreden van een Argentijnse band stonden als versteend te kijken toen de donkere hemel enkele seconden werd opgelicht. Het fenomeen kon om 3 uur ’s nachts (plaatselijke tijd) in een groot gebied waargenomen worden. Op sommige plaatsen leidde het tot paniek en lichte hysterie, aangezien ook een explosie gehoord werd. Gelukkig was er weinig aan de hand: er was geen schade en er waren geen gewonden gevallen. Volgens astronomen ging het om een grote meteoor die met 210.000 kilometer per uur door de dampkring denderde. Het hemellichaam brak op 65 km hoogte volledig uiteen, waardoor geen brokstukken op aarde terecht zijn gekomen. In Argentinië zit de schrik er alvast goed in. Op 26 september 2011 kwam een persoon om het leven (en raakten acht Argentijnen gewond) bij een ochtendlijke meteorietinslag in de buurt van Buenos Aires (zie onderstaande video).

Share

Comments

  1. Inderdaad opmerkelijk dat zo kort na elkaar grote meteoren door de dampkring scheren en (gelukkig) grotendeels verdampen.

  2. WikkieWokkie zegt

    Het viel mij op dat de kleur van het licht eerst blauw is en daarna vlak voordat het verdwijnt opeens wit licht wordt.
    Weet iemand hier de reden voor? Bij het concert begint het groen dan blauw en daarna wit.

    Heeft dit te maken met de elementen die zich in de meteoor bevinden? Ik weet dat koper een groene vlam geeft en Natrium een oranje wanneer je een oplossing met koper of natrium erin in een vlam brengt.

    Frank

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: