30 maart 2020

Messier Maandag – M51, de Draaikolknevel

M51 1

Welkom bij de volgende editie van Messier Maandag! Iedere week bespreken we een object uit de Messier-catalogus, een lijst van 110 deepsky-objecten die is opgesteld om verwarring met kometen te voorkomen. Ik heb besloten om de volgorde aan te passen, zodat de Messier-objecten die besproken worden ook daadwerkelijk gevonden kunnen worden in deze tijd van het jaar.

Messier Maandag 2204

Van de 110 Messier-objecten zijn er 40 sterrenstelsels buiten onze Melkweg, waarvan er 27 een spiraalstructuur hebben. Aangezien de Messier Catalogus in de 18de eeuw is opgesteld, kon de spiraalstructuur van sommige objecten pas in 1845 vastgesteld worden. In dat jaartal werd de eerste zogenaamde “spiraalnevel” gevonden: Messier 51. Dit is hoe je ‘m zelf kunt vinden.

M51 locatie1

De misschien wel meest herkenbare verzameling van sterren aan de noordelijke nachthemel is de Grote Beer. Vrijwel iedereen zal het bekende Steelpannetje kunnen herkennen, zelfs mensen die nieuw zijn op het gebied van sterrenkijken. De allereerste spiraalnevel die als zodanig herkend is, bevindt zich op korte afstand van de ster die het uiteinde van het “handvat” vormt: Alkaid. Op slechts 2,5 hemelgraden afstand van deze ster, in de richting van de ster Cor Caroli, vind je Messier 51.

M51 locatie2

Dit is

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.