28 maart 2024

Allemaal je eigen versie van de Paardenkopnevel inleveren

NRC_paardenkop

Credit: NRC

Tataratááá, Hubble is jarig! De beroemdste ruimtetelescoop aller tijden is vandaag 23 jaar in de ruimte, sedert het moment dat ‘ie werd ‘losgelaten’ uit het laadruim van Space Shuttle Discovery, op 24 april 1990. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis hebben NASA en ESA – de twee ruimtevaartorganisaties die Hubble hebben laten maken – een paar dagen terug een met Hubble in het infrarood gemaakte foto gepubliceerd van de Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion, een foto die ik hieronder nog een keer laat zien omdat ‘ie zo betoverend mooi is.

paardenkop_Hubble

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

NRC-Handelsblad heeft vandaag op z’n voorpagina de Paardenkopnevel een prominente plek gegeven – mooier kan zo’n voorpagina toch niet zijn? Ik heb ‘m bovenaan de blog staan, vast niet copyright-proof, maar het zij zo. Nee, de pagina toont niet de met Hubble gemaakte foto, maar drie door amateurs gemaakte foto’s van de nevel. En da’s ook precies wat het Hubble Heritage Project oproept: dat alle amateur-astrofotografen hún versie van de Paardenkopnevel naar hun toe sturen! Want daarmee willen ze laten zien dat amateurs met hun apparatuur, software én doorzettingsvermogen bijna net zo veel kunnen bereiken als de Hubble telescoop. Een mooi initiatief, nietwaar? Hier vind je de inzendingen die tot nu toe zijn ingeleverd. Tenslotte nog een infografiek hieronder van hoe de Hubble telescoop precies werkt en kort ook iets over de opvolger van Hubble, de James Webb Space Telescope, die in 2018 de ruimte in moet gaan.

Find out how NASA's Hubble Space Telescope works in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration Bron: Space.com + NRC-Handelsblad, 24 april 2013.

Share

Comments

  1. Positie foto’s: http://www.monoceros-observatory.eu/ic-objecten.html

    IC 434 widefield en IC 434 .
    Camera Atik-4000 met H-alfa filter 3nm Astrodon , telescoop TS80/500ED en de TS127ED
    Montering Celestron CGE
    Guiding Lodestar en PHD
    Software Astroart / Nebulosity en P.S.
    Foto’s Piet Neels operator Monoceros Observatory Ooltgensplaat (Z-H)

  2. Olaf van Kooten zegt

    Prachtig gedaan Piet! Zouden wij je foto’s eventueel een keer kunnen gebruiken? (bv. voor Messier Maandag?)

  3. Wowie Piet, heel mooi gedaan! Kan zo worden toegevoegd aan de foto’s op het Hubble Heritage Project.

  4. Ja is goed Olaf .
    Geef maar bericht als je er is mee onderneemt.

Speak Your Mind

*