20 juni 2024

Binnen tien jaar kunnen we leven ontdekken op witte dwerg-planeten

White Dwarf Planet

Hypothetische, leefbare witte dwerg-planeet. Image by ~InvaderXan.

Omdat ze geen energie meer produceren, koelen witte dwergen langzaam af. Dat neemt niet weg dat witte dwergen (de restanten van zonachtige sterren) leefbare planeten kunnen ondersteunen. Met behulp van technologie dat de komende jaren beschikbaar zal komen, moet het mogelijk zijn om bewijs te vinden voor buitenaards leven op een planeet in een omloopbaan rond een witte dwerg.

De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van een “gesimuleerd spectrum” om te bewijzen dat de James Webb Space Telescope (die in 2018 gelanceerd zal worden) in staat zal zijn om zuurstof en water te detecteren in de atmosfeer van een aarde-achtige planeet in omloop rond een witte dwerg. Sterker nog: de onderzoekers voorspellen dat de “eerste detectie van buitenaards leven buiten het zonnestelsel zal plaatsvinden bij een witte dwerg-planeet”.

De atmosferische samenstelling van een exoplaneet kan bepaald worden door spectrografisch onderzoek. Als een planeet voor het oppervlak van de moederster langstrekt, zal een klein deel van het sterlicht door de atmosfeer van de planeet schijnen. Elementen in de atmosfeer zullen een deel van het sterlicht absorberen. Hierdoor bevat dit licht chemische aanwijzingen voor de samenstelling van de atmosfeer.

Het probleem is dat aarde-achtige planeten bij zonachtige sterren geheel overstraald worden door de moederster, waardoor bovenstaande methode bijzonder lastig is uit te voeren. Witte dwergen zijn echter weinig groter dan de aarde, waardoor het verblindende effect van het sterlicht veel minder heftig is. Hierdoor is het mogelijk om aanwijzingen voor buitenaards leven te vinden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van zuurstof en water te detecteren.

Bron: Physorg

Share

Comments

 1. ik kon niets vinden over temperatuurschalen van de transitie van witte dwerg naar zwarte dwerg.

  wel zag ik het volgende bij wiki. :

  Koolstof en zuurstof
  Men denkt dat witte dwergen bestaan uit koolstof en zuurstof (volledig geïoniseerd in de vorm van een dicht plasma), met een atmosfeer van waterstof en helium.

  Deze elementen zijn, toen de ster nog een “gewone” ster was, ontstaan bij het volgende fusieproces:

  Eerst werd waterstof omgezet in helium:

  4(1H) → 4He+2 positronen+2 neutrino’s

  Toen de waterstof was “opgebrand”, nam de druk door de zwaartekracht toe en vond de volgende stap plaats waarbij helium fuseerde tot koolstof:

  3(4He) → 12C

  Daarna volgde een reactie waarbij zuurstof werd gevormd

  12C +4He → 16O

  zou eea kunnen betekenen dat ook op wit//zwarte dwergen leven kan be//ontstaan. ??

 2. Olaf van Kooten zegt

  Nee, want de dichtheid van zo’n witte dwerg is enorm. De zwaartekracht dus ook: je wordt platgedrukt weer jij bij staat. Bedenk wel: een witte dwerg weegt niet veel minder dan de zon, maar is slechts zo groot als de aarde!

Speak Your Mind

*