21 oktober 2018

Landelijke bijeenkomst werkgroep Astrofotografie…een impressie

Eigen opname van de Orionnevel

Eigen opname van de Orionnevel

Gisteren, 27 April 2013 vond er in Oss de zoveelste editie plaats van de, in de geval de voorjaars,

Reacties

 1. Jan, bedankt voor deze lange, maar boeiende en doorspekt met vele astrofotografieplaatjes – geintje, meneer Sonneberg – zijnde Astroblog. Eh… even over Simon Stevin, dat is inderdaad een ‘instituut’ zou ik bijna willen zeggen, waar ook mijn bakermat zo’n beetje ligt. Dus dat bestaat nog steeds, maar dan in Middeleeuwse vervallen staat? Mmmmm, dat riekt naar een soort van crowdfunding-idee om dit astroculturele erfgoed in ere te houden en te herstellen. Er was ooit een herstart van Simon Stevin, Quasar genaamd, en dat werd op 20 april 1994 geopend door de dame die morgen na 33 jaar met pensioen gaat, ene Beatrix van Naussau. Maar dat was kennelijk geen succes, dat Quasar. Misschien apart een keertje een astroblogje aan wijden.

 2. Edwin Mathlener zegt:

  Even een reactie op Simon Stevin: de opening in 1994 was van de nieuwbouw van Simon Stevin. Ik was daar toen bij en heb er nog over geschreven voor Zenit. Helaas hadden ze daarvoor zo veel moeten lenen dat dit enkele jaren later leidde tot een faillissement. Quasar was de doorstart onder de Molencaten Groep. Die hebben dat 10 jaar geprobeerd maar niet rendabel gekregen. Zij willen nu het terrein een andere bestemming geven, maar dat schijnt nog niet te lukken/mogen. Intussen is wel een commissie in de weer om voor instrumenten en exibits een bestemming te vinden op andere publiekssterrenwachten. Dat erfgoed moet zo behouden blijven voor de Nederlandse sterrenkunde.

  Het is erg jammer dat dit zo gegaan is. Simon Stevin zat destijds in een duivels dilemma. Voor de verbouwing waren veel fondsen toegezegd maar helaas te weinig. Maar zou de bouw niet op tijd starten, dan vervielen die toezeggingen. Daarom is de gok genomen om de rest te lenen, maar ze hebben het hoge bezoekersaantal uit het businessplan nooit gehaald.

  Het is deze geschiedenis die mij als bestuurder van Sonnenborgh ruim 10 jaar terug zeer huiverig maakte om te lenen voor de restauratie en inrichting. Dat is toen ook niet gedaan.

 3. goedemiddag (of is dat tegenwoordig goeden middagen) redactie, ‘t moet maar even hier,
  de astrofoto van de dag (rechtsboven van voorpagina) is er bijna altijd een van gisteren !!
  verder zou ik er soms graag iets over melden, maar daar is geen blokje voor .
  of doe ik misschien iets niet helemaal goed. ??

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Je doet het goed, maar de Nederlandstalige APOD ligt altijd een dag achter op de Engelstalige. Ligt niet aan ons, of aan jou, maar aan APOD.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.