8 december 2022

Over neptijdschriften en nepcongressen

Het logo van het Journal of Cosmology

Het logo van het Journal of Cosmology. Credit: The original uploader was Headbomb at English Wikipedia. – Transferred from en.wikipedia to Commons by Headbomb using CommonsHelper.

Gisteren stond in de wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad een interessant artikel over neptijdschriften. Steeds vaker blijkt dat wetenschappers belaagd en verleid worden door online ‘open access‘ tijdschriften met een twijfelachtige reputatie. Er zijn de afgelopen jaren al honderden van die tijdschriften verschenen, waarvan deze lijst je een aardige indruk geeft. De redacties van de tijdschriften proberen met spam onderzoekers te verleiden om hun artikelen op te sturen, ze schermen ten onrechte met grote namen in hun redactieraad en na publicatie sturen ze rekeningen van soms duizenden euro’s. Op de lijst staat één tijdschrift, waar we op de Astroblogs af en toe ook mee te maken hebben: Journal of Cosmology – klik met een gerust hart op de link, het brengt je op de Wikipedia-pagina over dit tijdschrift. In 2011 had ik een blog over de Amerikaan Richard Hoover, astrobioloog van NASA’s Marshall Space Flight Center, die dacht dat hij in de bijna 150 jaar oude Orgueil-meteoriet structuren had ontdekt die een microbiologische oorsprong hebben. Hoover’s artikel verscheen in het Journal of Cosmology. Bloggers zoals Phil Plait en Ian Musgrave wisten het artikel van Hoover geheel af te branden. En vorige maand was er een Astroblog over buitenaards leven in meteorieten, waarvan het Journal of Cosmology wederom de bron was. In die blog werd al gewezen op de twijfelachtige reputatie van het tijdschrift en werd ook gezegd dat alle beweringen onafhankelijke bevestiging vergen.

Naast de neptijdschriften blijken ook nepcongressen voor te komen. Wetenschappers worden naar nepcongressen gelokt, zoals de in het artikel in de NRC genoemde Willem Takken, entomoloog aan de Wageningen UR. Iedere vier jaar wordt een congres van entomologen georganiseerd, de eerstvolgende in 2016 in Orlando. Maar tot zijn verbazing kreeg hij in november een uitnodiging voor een entomologencongres in september dit jaar. De organisator van dat fantoomcongres bleek OMICS te zijn, uitgever achter tal van tijdschriften én bron van veel spam. Op de Astroblogs hebben we ook één geval van zo’n nepcongres. In februari vermeldde ik in een Astroblog een komend natuurkundig congres, de ICHEP (international congres on high energy physics), in juli 2013 te houden in Zwitserland. Bron van de blog was Phil Gibbs’ viXra. Maar korte tijd na publicatie van mijn blog meldde Gibbs zelf dat het congres nep is. Het comité dat deze ICHEP organiseerde deed meer dan duizend congressen per jaar, een duidelijke indicatie dat er iets mis is. Kortom, een kwalijke trend is gaande met die neptijdschriften en -congressen, waar we ook bij de Astroblogs waakzaam op moeten zijn. Bron: NRC-Handelsblad, 27 april 2013 + Scholarlyoa.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: