16 september 2024

Nieuwe spectrograaf bepaalt massa van exoplaneten

Impressie van KOI 200b

Credit: CNRS/Ricardo Cardoso Reis (CAUP)

Met de HARPS-North spectrograaf (aan boord van de Italiaanse Galileo-telescoop) heeft men het bestaan bevestigd van twee exoplaneten die door de Keplertelescoop ontdekt zijn. Kepler ontdekt planeten middels de “overgangsmethode”. Hierbij trekt een planeet (vanaf de aarde gezien) periodiek voor z’n moederster langs. Hierdoor wordt het licht van de ster een beetje geblokkeerd en dit effect wordt door Kepler gemeten.

Met deze techniek kan de omvang van een planeet vastgesteld worden, maar niet z’n massa. Om dit te doen is het nodig om spectroscopische vervolgobservaties uit te voeren. Dit soort observaties werden voorheen uitgevoerd met de SOPHIE-spectrograaf in Frankrijk. Europa heeft wel een gevoeliger spectrograaf (HARPS), maar die bevindt zich in Chili (op het zuidelijk halfrond dus). Nu is in Europa sinds kort echter een exacte kopie actief: de HARPS-North.

Vervolgwaarnemingen van twee kandidaat-exoplaneten hebben het bestaan van deze planeten bevestigd. Daarnaast is de massa van de planeten bepaald. De planeten in kwestie gaan door het leven als KOI 200b en KOI 889b (KOI betekent Kepler Object of Interest). KOI 200b is iets groter dan Jupiter, maar ook een stuk minder zwaar. KOI 889b is even groot als Jupiter, maar tien keer zo zwaar. Hiermee behoort deze tot de zwaardere exoplaneten die ooit ontdekt zijn. Ze draaien beide in minder dan 10 dagen om hun moederster. Hiermee behoren ze tot de zogenaamde “Hete Jupiters”.

Omloopbaan KOI 200b en KOI 889b

Credit: CNRS/Ricardo Cardoso Reis (CAUP)

Bron: ExoEarths

Share

Speak Your Mind

*