14 juni 2024

Curiosity is weer aan het werk

Marsrover archief

Credit: NASA

NASA’s Marsrobot Curiosity is weer aan het werk. Nadat de zon bijna een maand tussen de aarde en Mars in stond, stuurt het rijdende laboratorium weer ruwe beelden naar aarde.

Sinds enkele dagen heeft NASA weer contact met Curiosity. In eerste instantie verstuurt de Marswagen via de UHF-zender alle data. Via die zender kan maximaal 250 mb aan data per dag verstuurd worden naar de aarde. Het duurt daarom nog wel even voordat NASA alle informatie die de Marswagen de afgelopen maand verzamelde, heeft ontvangen.

Tijdens de conjunctie, waarbij de zon zich precies tussen Mars en de aarde bevond, was de communicatie met Curiosity stilgelegd. De geladen deeltjes van de zon konden namelijk invloed hebben op de data die van en naar de Rode Planeet werden verstuurd.

Ook met Marsrover Opportunity werd tijdelijk niet gecommuniceerd. Dat ging alleen niet helemaal als gepland. Opportunity, die inmiddels al bijna tien jaar over Mars rondrijdt, zette zichzelf tijdens de conjunctie in standby-modus. Hierdoor deed de Marsrover sinds 22 april niks meer. Het is NASA vandaag gelukt Opportunity weer aan de praat te krijgen.

Bron: AD.nl

Share

Speak Your Mind

*