14 juni 2024

Met nieuwe app kun je helderheid van sterrenhemel bepalen

Loss of the Night

Loss of the Night-app. Credit: Cosalux GmbH

Onderzoekers van het Duitse “Loss of the Night” project hebben een Android-app ontwikkelt waarmee de helderheid van de sterrenhemel bepaald kan worden. De gegevens worden door wetenschappers gebruikt om lichtvervuiling op wereldwijde schaal te bestuderen.

“In natuurgebieden kun je duizenden sterren met het blote oog zien”, aldus het hoofd van het onderzoeksproject. “In Berlijn zijn enkele honderden sterren zichtbaar, maar in de meeste steden is het veel erger”. Dat klopt ook, want in downtown Manhattan moet je blij zijn als je er tien kunt zien.

De app vraagt gebruikers welke individuele sterren zichtbaar zijn. Door te bepalen wat de zwakste ster is die nog zichtbaar is, kan berekend worden hoeveel sterren in totaal zichtbaar zijn. Zo kan de app bepalen hoe helder de nachthemel is. Het probleem van lichtvervuiling kan zo in kaart worden gebracht. Dat is belangrijk, omdat een teveel aan kunstmatig licht een negatieve invloed heeft op ecosystemen en zelfs op de biologische klok van de mens. Om over het humeur van astrofotografen maar te zwijgen 😀

Bron: Physorg

Share

Comments

  1. André Heijkoop zegt

    Dan is de app voor de iPhone toch mooier:
    http://www.darkskymeter.com/
    En geschreven door een Hollander!

Speak Your Mind

*