21 juni 2024

Nieuwe NASA-rover verkent Groenlandse ijskap

Grover

Credit: NASA

NASA’s Marsrovers Curiosity en Opportunity hebben er een nieuw neefje bij: Grover. Maar in tegenstelling tot de Marswagens, test de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zijn nieuwste wetenschappelijke onderzoeksvaartuig in het hoogste deel van Groenland.De nieuwe ‘Groverrover’ – kort voor zowel Greenland Rover als Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research – ziet eruit als een rover die normaal gesproken het landschap van Mars onderzoekt. Maar deze rover moet de koude en moeilijk bereikbare landschappen van Groenland en andere ijzige gebieden onderzoeken. Hierdoor krijgt NASA een beter beeld van de veranderingen in de Arctische ijskap.In 2012 werd bekend dat de bovenste ijslaag van Groenland voor 97 procent aan het smelten was. Dat kwam voor het laatst in 1889 voor. Grover moet de laag van de ijskap detecteren die in de nasleep van die extreme smelt is gevormd. De rover weegt ongeveer 350 kilogram, is bijna twee meter hoog en wordt aangedreven door zonne-energie. Doordat de rover op zonne-energie werkt, zal het kwetsbare Arctische landschap niet vervuild raken. Grover heeft een radar waarmee hij de bodem kan bekijken.’De rover heeft een groot vermogen’, vertelt Gabriel Trisca, een van de ontwikkelaars van de software van de rover aan NASA. ‘De rover kan overal ter wereld geplaatst worden, en wij kunnen hem overal in de wereld besturen.’  ‘Grover is net als een ruimteschip, alleen werkt hij op de grond’, zegt oud-NASA-medewerker Michael Comberiate. ‘De rover is in staat maanden zonder toezicht in een ‘vijandige’ omgeving te kunnen werken, met slechts een paar commando’s.

Share

Comments

  1. hoewel groenland in zekere mate autonoom is, zal nasa vast wel netjes aan de denen gevraagd hebben of zij ermee instemmen.
    want samen met een gemonteerde strike & retreat-robot is dit een akelig militair voertuig in spé.

Speak Your Mind

*